Pressmeddelande 2019-11-05

Flera glädjande nomineringar till Sveriges Radio

I nomineringarna till Stora Journalistpriset 2019 som tillkännagavs idag har Sveriges Radio glädjande nog nomineringar i två klasser. Under gårdagen nominerades också Sveriges Radios digitala nyhetsarbete med två nomineringar till Noda Awards.

Sveriges Radios medarbetare Karwan Faraj och Rosa Fernandez nominerades idag till Stora Journalistpriset i klassen Årets berättare för sin P3 Dokumentär ”Terrorsyskonen och IS”.

Motivering lyder: ”Rått, rakt och osentimentalt ger de lyssnarna en unik inblick i ett Sverige där tre syskon väljer att resa till terrorsekten IS.”

– Det är en stor ära att bli nominerad till Stora Journalistpriset för en serie som skildrar en av vår tids mest brutala terrororganisationer, säger Karwan Faraj i en kommentar.

– Det här är något av det svåraste jag jobbat med men det har varit förvånansvärt lätt på grund av ett ett väldigt roligt och givande samarbete, säger Rosa Fernandez.

Lyssna på hela P3 Dokumentären ”Terrorsyskonen och IS”.

I klassen Årets röst nomineras P3 profilen Hanna Hellquist som Sveriges Radios lyssnare möter i bland annat Morgonpasset. Hanna får sin nominering med följande motivering från juryn:

”Inget är tabu. Med hjälp av sin humor och smärta gestaltar hon det djupt mänskliga och blir en stark röst för lyssnare, läsare och tittare.”

Stora Journalistpriset delas ut den 21 november.

Under gårdagen nominerades Sveriges Radio till det nordiska priset för datajournalistik, NODA awards.

Sveriges Radio är nominerad i kategorin ”Investigative” för granskningen #eubidragen, en gemensam granskning av drygt 21 miljarder kronor i EU-bidrag som delats ut till Sverige åren 2014-2018. Granskningen var ett samarbete mellan flera P4 kanaler på initiativ av P4 Gävleborg, P4 Örebro, P4 Dalarna och P4 Värmland som tillsammans med Ekot och Sveriges Radios experter på digital journalistik gjorde granskningen. Det resulterade i ett 50-tal inslag i över hälften av Sveriges Radios lokala nyheter, liksom på riksnivå. Granskningen genomfördes med hjälp av tekniker som AI och Explorative Data Analysis.

Sveriges Radio nomineras också i kategorin ”Applications” för ”Dags att utvandra en genomgång av Sveriges Radios digitala experter tillsammans med Sisuaradion tillsammans med svenska YLE om levnadsomkostnaderna och lönerna i de olika nordiska länderna. Den gemensamma granskningen resulterade i inslag i YLE och Sisuradio och nomineringen gäller den specialprogrammerade appen som på ett interaktivt sätt lockar besökaren till fördjupande journalistik och egna jämförelser med andra länders levnadsförhållanden.

Läs mer om appen

Noda awards delas ut i Trondheim den 14 november

Alla nominerade till Stora Journalistpriset.

För frågor eller kommentarer: Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller claes.bertilson@sverigesradio.se