Coronaviruset

Höga virushalter i prover från Sveriges större städer

1:35 min

Noteringar för ovanligt höga virushalter har gjorts i Uppsala, Göteborg och Stockholm. Men det är inte så givet vad de stora virusmängderna betyder för hur smittsam sjukdomen är.

När man provtar för coronaviruset visar analyserna ovanligt höga virusnivåer. Det finns alltså väldigt mycket av viruset i proverna, det berättar Åsa Melhus, som är överläkare vid Akademiska sjukhuset och professor i klinisk bakteriologi vid Uppsala Universitet:

- Just när vi kör prover från coronaviruspatienter är det extrema mängder hos en del. Det är inget jag känner till som man kan ligga med så mycket DNA i.

Coronaviruset är ett RNA-virus men när man gör analyserna översätter man till den andra typen av arvsmassa, DNA – och det finns alltså MYCKET i proverna.

Samma notering har man gjort i Stockholm och Göteborg, enligt professorn i smittskydd Jan Albert vid Karolinska Institutet. Och det är inte bara hos svårt sjuka det ser ut såhär, konstaterar både han och Åsa Melhus, mycket virus har man hittat också hos till exempel en del hemkomna alpresenärer som inte alls hade så mycket symptom:

- Generellt är att många ligger med stora virusmängder i sina prover även om man är ganska frisk. Så det här är en virussort som är extremt duktig på att föröka sig. Och då blir det att man spottar ur sig rätt mycket då, när man pratar och hostar och kanske snörvlar också, säger Åsa Melhus.

Men vad de här stora virusmängderna betyder för hur smittsam sjukdomen är, det är inte riktigt så givet som man skulle kunna tro. Hör om det i Vetenskapsradion idag klockan 12.09.