Coronapandemin

USA:s beslut katastrof för fattiga länder

1:55 min

USA:s beslut att tills vidare stoppa allt stöd till WHO väcker starka reaktioner hos många som arbetar med globala hälsofrågor.

Anna Mia Ekström är professor i global infektionsmedicin vid Karolinska Institutet. I och med att stora delar av handeln stängts ner oroar hon sig för de ekonomiska och sociala konsekvenserna av pandemin för Afrikas fattiga länder.

– Generellt har Afrika en ung befolkning med bara tre procent över 65 års ålder. Det är osannolikt att många skulle dö av Covid-19, men det man mest är orolig för är de enorma sociala och ekonomiska konsekvenserna för fattiga människor. Bristen på läkemedel, kondomer och preventivmedel börjar märkas. Vi är oroliga för vad som ska hända med tillgången till malarialäkemedel, säger hon.

I länder utan egna starka sjukvårdsmyndigheter har WHO enligt Anna Mia Ekström även haft en avgörande roll i hanteringen av själva pandemin.

– I de fattigaste länderna har en WHO viktigare roll i att samordna och utbilda personal än vi märker av i vårt land. Man har bland annat ansvar för att köpa in skyddsutrustning och har också bland annat köpt in över en och en halv miljon tester till 126 länder som inte själva skulle haft råd med det. Man har också skapat mängder av utbildningsdokument till länder där egna myndigheter inte har resurser att göra det, som görs tillgänlgigt online framför allt.

Anna Mia Ekström tror att konsekvenserna av USAs beslut att stoppa stödet till WHO kan få katastrofala konsekvenser för världens fattiga länder.

– USA är en viktig finansiär av WHO. Om man tappar det stödet kommer det ha otroligt stor betydelse för vad WHO kan göra i fattiga länder.