Sociala medier

Så vinner vaccinmotståndare hjärtan på nätet

2:00 min

Motståndare mot vaccin är mer effektiva än etablerade hälsoorgan på att nå och engagera osäkra individer på Facebook, enligt en ny studie.

De amerikanska forskarna bakom studien som publicerats i Nature varnar för att vaccinmotståndarna om 10-15 år kan utgöra en majoritet på nätet. En oroande utveckling enligt Jonas F Ludvigsson, professor i epidemiologi på Karolinska institutet och barnläkare i Örebro.

– Om färre småbarn vaccinerar sig kommer fler komma att bli svårt sjuka i mässling och avlida i till exempel hjärnhinneinflammation. På sikt undermineras våra möjligheter att vaccinera befolkningen i samband med framtida pandemier, säger han.

De amerikanska forskarna har kartlagt konversationer kring vaccin bland 100 miljoner Facebookanvändare över hela världen. Vaccinmotståndarna var färre än förespråkarna, men hade nästan tre gånger så många grupper på Facebook och interagerade mycket mer med människor som inte tagit ställning till vaccin.

Vaccinförespråkarna för, enligt forskarna, i stort sett bara fram ett budskap – att vaccin skyddar mot farliga sjukdomar. Motståndarna använder däremot en mängd olika argument, som att vaccin kan vara farligt, att naturmedicin är bättre eller konspirationsteorier om att någon vill dig illa.

Oscar Björkenfeldt på Lunds universitet forskar på näthat och känner igen mönstret.

– Grupperna bakom spidningen av rasistiska och sexistiska åsikter på nätet, till exempel Facebook, är till en början ofta små och flexibla och använder budskap som är lätta att överföra mellan nationsgränser, till exempel konspirationsteorier, säger han.

Referens: N.F. Johnson et al. "Mapping the Online War of Misinformation about Science and Health". Nature 13 maj 2020. DOI: 10.1038/s41586-020-2281-1.