Bygger motorväg – en meter från bostadshusen

8:47 min
  • En gigantisk motorvägsbro direkt utanför balkongerna – bilderna på nybygget chockar just nu Egypten.
  • “Vi kommer kunna skaka hand med bilister i bilkö”, säger de boende.
  • Hör reportage av Cecilia Uddén.

Med undantag för Iran och Turkiet har Mellanöstern hittills drabbats överraskande lindrigt av covid-19-pandemin. I vissa länder, som Jordanien, Libanon,  Syrien, Libyen ligger de officiella dödssiffrorna under 30. I arabvärlden har Egypten drabbats hårdast med 645 dödsfall officiellt, av en befolkning på 100 miljoner människor. Många egyptier säger att de är mer rädda att de inte ska kunna ge barnen mat än för corona. Det är ändå förutbestämt när man ska dö, säger flera egyptier till Sveriges Radio, och i Israel tror religiösa att Gud skyddar dem från corona.

Men i sociala medier i Egypten får just nu en gigantisk motorvägsbro som byggs brutalt nära bostadshus mer uppmärksamhet än coronapandemin.

När man först ser bilderna tror man att det är photoshoppat, fake news. Det ser ut som en tsunami i betong – en sexfilig motorvägsbro som plöjer fram brutalt mellan husen så nära att brons räcke nästan nuddar husens balkongräcken. Som något ur en sciencefictionfilm där en gigantisk landningsbana för rymdskepp sänkts ner mellan bostadshusen. Överfarten är inte färdigbyggd men de som bor i husen säger bittert att de kommer att kunna skaka hand med bilisterna i framtida bilköer.

– En bilist skulle kunna köra fram till mig här och dricka te på min balkong, säger Sameh Fayiz som bor på nummer 111 på Teraat al-Zomorvägen i Kairo i Giza.

– Jag flyttade hit från en trängre gata där det bara var åtta meter mellan husen, för att vi skulle få det lite luftigare, säger han, och så händer detta.

I sociala medier haglar skämten om att de som bor på fjärde våningen kan öppna caféer, bensinstationer, sälja vatten och snabbmat från sina balkonger. Och att bilister stjäl deras underbyxor från tvättsträcken.

Foto: Sayed Shaesha/Nabdeen Ebrahim, Reuters

Sameh säger att myndigheterna påstår att vissa av husen längs vägen har byggts olagligen.

– Det är inte sant, säger han och visar papper på att han köpt lägenheten lagligt och fått den registrerad.

En av hans grannar säger att när de började bygga bron sa de att det skulle vara fyra meter mellan överfarten och bostadshusen.

– Vi suckade lite men accepterade det, och nu visar det sig att det knappt är en meter.

– Vi protesterade och föreslog att de skulle bygga en tunnel, att de skulle göra motorvägsbron smalare, det räcker väl med en fyrfilig väg här mellan husen?

Myndigheterna svarade att det skulle bli för dyrt och att det här är ett nationellt projekt som enskilda inte bör gå emot, säger 55-årige Mustafa Hussein.

– Ett nationellt projekt, men vi då? Är inte vi människor med mänskliga rättigheter?

– De påstår att de ska kompensera oss, det är det ingen som tror på, och de har sagt att om man väljer att bo kvar så får man ingen kompensation. Vart ska jag ta vägen? undrar Mustafa Hussein som bor i husen bredvid det nya motorvägsbygget.

Egyptens transportminister Kamel El-Wazir har sagt att en grupp inspektörer undersöker situationen och att det kommer att finnas möjlighet för vissa lägenhetsinnehavare att flytta eller kompenseras.

En av de ansvariga för motorvägsprojektet däremot, general Mahmoud Nasser, säger till TV-kanalen MBC att  den som väljer att inte flytta inte kommer att få någon kompensation, inte heller de som bor i hus som inte har bygglov.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Kommentatorer har sagt att motorvägsbron är en tragisk bild av vilket förakt den egyptiska staten visar för sina medborgare tio år efter den arabiska våren.

Nästan alla som låter sig intervjuas av Sveriges Radio intill den groteska bron som plöjer fram som en betongtsunami, säger att de visserligen är oroade över att bli smittade av corona, men att vår dödsdag ändå är förutbestämd av Gud, som Mustafa Hussein säger:

– Själv är jag mer rädd att mina barn ska dö av hunger än att vi ska smittas av corona. Jag har inget fast arbete, jag går ut varje dag och hoppas få något dagsjobb på ett bygge eller att hjälpa någon att flytta möbler, till exempel. Om jag skulle stanna hemma för att skydda mig så skulle jag få mata barnen med jord och cement.

Den svensk-egyptiske journalisten Magdi Abdel Hadi tror att det är denna maktlöshet inför överheten och ödet som gör att människor i Egypten blir fatalister och vänder sig till Gud.

– De flesta egyptier är väldigt religiösa, och de tror starkt på att det är gud som bestämmer om man ska överleva denna kris, eller dö. Om man får mat på bordet till barnen.

– De är väldigt fatalistiska. De vill inte ha munskydd, inte praktisera social distansering för man tror att om det är förutbestämt att man ska dö av corona så spelar det ingen roll vad man gör. Och det kan jag förstå – i ett samhälle där människorna har inte den möjligheten att hålla de ansvariga till svars. Då vänder man sig till Gud, säger Magdi Abdel Hadi.

Häromdagen publicerades en undersökning om hur coronapandemin påverkat människors förhållande till Gud. Där säger 34 procent av alla israeler och 49 procent av palestinierna att deras tro har blivit starkare under krisen, att de var övertygade om att Gud försöker säga något med detta virus.

Israel som tidigt införde stränga restriktioner har drabbats relativt lindrigt av coronapandemin med under 300 dödsfall. På palestinska områden – Västbanken och Gaza – har man bara registrerat två dödsfall.

Liksom i andra länder har smittan i Israel drabbat fattiga och trångbodda och situationen var särskilt svår i den ultraortodoxa stadsdelen Bnei Brak, där många invånare inte litar på myndigheterna.

Fyrabarnsmamman Tovi i Bnei Brak säger att coronapandemin har varit lättare att bära för de som tror på Gud.

– Och vi, i Israel har fått ett särskilt beskydd av Gud, tror Tovi, fyrabarnsmamman från Bnei Brak, utanför Tel Aviv.