Fördes bort av polis

Barn till regimkritiker gripna i Saudiarabien

2:00 min

I Saudiarabien har säkerhetstjänsten gripit, eller kidnappat, sonen och dottern till en känd saudisk regimkritiker, Saad al Jabri, som lever i exil i Kanada. De två vuxna barnen har hållits isolerade från omvärlden sedan de greps. Deras pappa, Saad al Jabri, var tidigare en högt uppsatt säkerhetsrådgivare i Saudiarabien.

Omar och Sarah al Jabri, 21 och 20 år gamla, greps medan de låg och sov och fördes bort av 50 säkerhetspoliser som anlänt i 20 bilar, avslöjar deras bror för BBC.

Gripandet ägde rum redan i mars, men blev känt först nu, när den alltmer desperata familjen valt att göra det offentligt. Omar och Sarah hålls isolerade och har inte hörts av sedan de försvann.

Dramat beskrivs av kritiker som den paranoida kronprinsens senaste desperata försök att behålla sitt järngrepp och tvinga dissidenter till underkastelse.

Saad al Jabri var tidigare rådgivare till kungahuset och den viktigaste kontaktpersonen mellan saudiska och västerländska säkerhetstjänster.

Han gick i exil i samband med att Mohamed Bin Salman blev kronprins och började avsätta kusiner och rensa ut motståndare. Saad al Jabris barn försökte också lämna landet, men stoppades på flygplatsen och belades med reseförbud. Nu är två av dem gripna.

Bedömare menar att Kronprins Mohamed Bin Salman utöver påtryckningar på Saad al Jabri för att få hem honom, på samma sätt som man en gång försökte locka hem den mördade journalisten Jamal Khashoggi. Human Rights Watch kallar detta för ett nytt lågvattenmärke - att gå efter de anhöriga.

Men det är inte första gången, påpekar saudikännare. Inför Eid al Fitr-helgen trädde den mördade journalisten Jamal Khashoggis söner fram och sa att de förlät sin fars mördare, det vill säga de säkerhetsagenter som dömts för mordet.

Khashoggi, vars kropp styckades efter att han dödats på det Saudiska konsulatet i Istanbul för snart två år sedan, var då den skarpaste kritikern av Mohamed Bin Salman. Hans krönikor i Washington Post sved särskilt mycket, eftersom även Khashoggi tidigare stått Kungahuset mycket nära.

Flera underrättelsetjänster anser att det står bortom allt tvivel att Mohamed Bin Salman låg bakom mordet på Khashoggi. Många uttryckte sin avsky för pressbilderna när Khashoggis söner, en kort tid efter mordet på fadern, tvingades infinna sig i palatsen för att ta emot kronprinsens kondoleanser.