Arbetsmarknad

C och L välkomnar las-utredning

1:56 min

Idag presenterades den omdiskuterade LAS-utredningen, som föreslår ändringar i lagen om anställningsskydd. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) var inte nöjd, men de båda samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet välkomnar utredningen.
Båda partierna förutsätter att utredningen går ut på remiss i mitten av juli och kommer att läggas fram för Riksdagen nästa år om arbetsmarknadens parter inte lyckas komma fram till en överenskommelse.

– Utredningen följer direktiven enligt januariavtalet, som vi fyra samarbetspartier är överens om, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Nyamko Sabuni tillbakavisar arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks kritik att utredningen inte skulle följa direktiven och att det är obalans till fördel för arbetsgivarna.

– Det utrymme som Eva Nordmark har skulle i så fall handla om att hon övertygar LO att dom ska komma överens med Svenskt Näringsliv. Det är bara när parterna är överens som den här utredningen inte kommer att bli lag. Annars kommer vi att lagstifta utifrån vad utredningen innehåller, säger hon.

Även Centerpartiet anser att utredningen uppfyller de krav som partierna bakom januariavtalet kommit överens om.

– Det är ju en väldigt tuff situation för Socialdemokraterna, det visste vi, att det skulle bli när den här utredningen kom och när dom här reformerna ska genomföras. Men vi vet samtidigt att det viktigaste nu är att parterna får en chans att göra upp, att fokus ligger på att de hittar en gemensam lösning, säger Martin Ådahl, Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Det är alltså om arbetsmarknadens parter misslyckas i sina försök att komma överens om anställningsskyddet som utredningsförslaget ska läggas fram för riksdagen under nästa år.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt säger att om det sker kommer han att göra allt för att samla en majoritet med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för att fälla regeringen Löfven.

– Vi gör ju det här för att försvara löntagarnas rättigheter, för det här är det värsta angreppet på dom på flera årtionden, säger Jonas Sjöstedt (V).