Om ekonomin

Nya protester i Syrien och Libanon

1:54 min

I både Syrien och Libanon har nya protester tagit fart de senaste dagarna.

I de båda grannländerna, mycket olika sinsemellan, är det ekonomin och den dalande valutan som tänt protestgnistan. Något så ovanligt som en protest i Syrien, där regimen såg ut att ha krossat allt motstånd, men i staden Suweida i södra Syrien, ropar demonstranter:  ”Den som svälter sitt folk är en förrädare”.

Även i rebellkontrollerade områden pågår protester, men där riktar sig vreden mot de islamistgrupper som styr. I Idlibprovinsen har priset på bröd stigit med 60% och på många ställen i Syrien kan matpriserna gå upp flera gånger om dagen, i takt med att det syriska pundet störtdyker gentemot dollarn.

Orsakerna är många. Kriget, coronan, amerikanska sanktioner och motsättningar inom regimen, mellan Bashar al Assad och hans kusin Rami Makhlouf, en av Syriens rikaste män.

Men mest påverkat är Syrien kanske av finanskrisen i Libanon där bankerna fungerat som en livlina för syriska affärsmän. Men det libanesiska pundet, som legat stabil mot dollarn i 30 år, har förlorat 70% av sitt värde sedan de libanesiska protesterna bröt ut i oktober. Och nu krossas bankfönster i Beirut av stenkastning i nya protester som återupptagits med desperat kraft efter en coronapaus.

De senaste dygnen har natten färgats orange och grå av eld och rök i centrala Beirut,  en grupp unga män skjuter brinnande soptunnor framför sig på en gata i något som ser ut som en procession av eldsgapande jättekäftar. Och återigen hörs höstens talkörer mot libanesiska ministrar.

Libanons centralbank lovade igår att injicera nya dollar på marknaden för att försöka kontrollera växelkursen, men skeptiska libaneser har ingen tillit till tomma löften utan anklagar regeringen för korruption, stöld och lögn.

En journalist sammanfattade nyligen den desperata situationen med en scen från gatan i Beirut där en demonstrant vrålar åt en polis: ”Jag tänker inte gå härifrån, jag är hungrig”. Varpå polisen svarade: jag är hungrigare.