Egypten

Hbtq-världen skakad efter lesbisk kvinnas självmord

2:09 min

Hbtq-världen i Mellanöstern skakas efter att Sarah Hegazi, en ung egyptisk lesbisk kvinna, begick självmord i går. Och vid sidan av sorg och sympati fylls nu sociala medier även av hat och homofobi.

”En ruttnande hynda, må hon brinna i helvetet.”, ”Det var hennes eget beslut att gå emot Guds skapelse som gjorde henne så andligt tom och deprimerad att hon begick självmord.”, ”Tack gode Gud, förhoppningsvis gör resten av gayvärlden likadant. Fattar de inte att Sodom går under.”

Så lyder några av kommentarerna på sociala medier efter Sarah Hegazis självmord i går. En kvinna skriver att hon för första gången respekterar den egyptiska polisen. ”Jag hoppas de torterar er alla så att ni alla begår självmord och vi kan utrota sjukdomen homosexualitet.”, skriver hon.

– Nu förstår jag varför hon inte orkade leva, säger den egyptiska journalisten Shahira Amin, som liksom många andra i Egypten är chockad över det enorma hat som uttryckts det senaste dygnet.

Sarah Hegazi fick asyl i Kanada för två år sedan. Då hade hon suttit i fängelse i tre månader, anklagad för uppmuntran till sexuell avvikelse för att ha viftat med en regnbågsflagga under en konsert. Efteråt inleddes en omfattande häxjakt på homosexuella i Egypten, där män bland annat utsattes för pseudomedicinska undersökningar av anus.

När jag träffade den då 28-åriga Sarah Hegazi, innan hon med tungt hjärta lämnade Egypten, sa hon att Egypten behandlar sitt folk som insekter – som Gregor Samsa, la hon till och frågade om jag läst Kafka, det hade hon gjort i fängelset. Hon gav militärdiktaturen och islamismen skulden.

I sitt avskedsbrev skrev Sarah Hegazi till sina syskon och vänner: ”Jag försökte överleva grymheten, men jag var för svag, förlåt mig.”