Pressmeddelande 2020-06-17

Premiär för serien ”AI och jobben” –  om självkörande bussar, automatiserat lagerarbete och robothandläggare på myndigheter  

Artificiell intelligens (AI) blir allt vanligare i vår vardag och på våra arbetsplatser. Många menar att AI är en revolution som kommer förändra våra liv, där datorer snart kan bli bättre än oss på allt från att diagnosticera cancer till att köra bil. Där vi slipper tråkiga, lågavlönade jobb. Samtidigt finns farhågor att AI leder till ökade klassklyftor och massarbetslöshet när människor ersätts av robotar på arbetsmarknaden. Den 2 juli är det premiär för serien “AI och jobben” i P1 som belyser dessa frågor.

I en serie om sex delar undersöker reportrarna Anna Frey och Erik Jerdén hur AI påverkar jobben. I det första avsnittet möter vi människor som jobbar med AI redan idag. Till exempel gig-jobbaren Henrik som matar in information i teknikjätten Amazons plattform Mechanical Turk, och Umud, som blivit operatör av en självkörande buss – inte busschaufför. Och så tar programmet reda på hur artificiell intelligens egentligen funkar.

Ett annat avsnitt handlar om den kapprustning som pågår i världen där AI och informationen vi matar den med har blivit vår tids mest åtråvärda råvara. Robin Lee är en av grundarna till ett bolag som sedan drygt ett år tillbaka driver en krydd- och grönsaksodling i ett industriområde vid Huddinge centrum. Här ska AI optimera växtförhållandena för att maximera skörden. Mängder av företag har satsat miljarder på forskning och olika AI-projekt. I början av 2019 invigde digitaliseringsminister Anders Ygeman ett nationellt AI center på Lindholmen i Göteborg. Men är Sverige för sent ute? Och har vi verkligen någon chans att konkurrera med jättarna USA och Kina?

Serien undersöker också de etiska aspekterna av att använda artificiell intelligens, hur man sett på teknisk utveckling genom tiderna, och vad som kommer att hända på arbetsmarknaden om allt fler jobb övergår till att utföras av robotar och datorer istället för av människor. I den avslutande delen diskuteras också det vägval vi nu står inför om vad vi ska göra med den nya tekniken. Vem ska gagnas av den, vem ska ha tillgång till den och vem ska bestämma framtiden för AI?

I “AI och jobben” undersöker reportrarna Anna Frey och Erik Jerdén hur Artificiell intelligens påverkar arbetsmarknaden, idag och i framtiden.

“AI och jobben” sänds torsdagar kl. 14.30, med repris lördagar kl. 09.03 i Sveriges Radio P1, med premiär 2 juli. Samtliga program publiceras i appen, Sveriges Radio Play.

Pressbild: Anna Frey och Erik Jerdén, Foto: Micke Grönberg, Sveriges Radio.

För mer information, vänligen kontakta:

Anna Iversen
anna.iversen@smtradio.se
070-519 74 73

Ulrika Salander, pressansvarig P1
ulrika.salander@sr.se
073-773 54 10