Omfattande protester

Syriska pundet störtdyker – matpriser har tredubblats

2:03 min

Idag inför USA nya strängare sanktioner mot den syriska regimen. Sanktioner som riskerar att också drabba Syriens svårt krigsskadade befolkning. Men redan innan sanktionerna trätt i kraft, finns tecken på att den syriske diktatorn, Bashar al-Assad, inte kan vinna kriget mot ekonomin med samma medel som han vunnit det militära kriget, med hjälp av Iran och ryska flygbombningar.

De senaste dagarna har en talande bild av den syriska ekonomin cirkulerat på sociala medier. En syrisk 1000-punds sedel fylls med tobak och används för att rulla en cigarett - som någon sen tänder.

Den syriska valutan har störtdykt. Före kriget motsvarade 1000 syriska pund närmare 200 svenska kronor, idag ungefär 4 kronor, eller ännu mindre.

Den ekonomiska krisen har lett till ovanliga protester med slagord från förr, från den arabiska våren för 10 år sedan, om att folket vill att regimen faller.

Sanktionerna som införs idag riskerar att slå hårt mot det syriska folket som redan lider av en 40-procentig arbetslöshet, 80-procentig fattigdom och matpriser på ris och mjöl som tredubblats.

Men det finns också tecken på att regimen är skakad. Man har till exempel försökt krama pengar ur rika syriska affärsmän. Många gav med sig och betalade, men Syriens rikaste man, Rami Makhlouf, som också är kusin till presidenten, protesterade offentligt. Något som sågs som ett tecken på svaghet hos Bashar al-Assad.

Han må ha vunnit det militära kriget, men nu står diktatorn inför ett hot som inte kan bombas till underkastelse, som en kommentator sa.