Pressmeddelande 2020-06-18

”Ett eget litet hem” tar ett grepp om bostadspolitiken – ny programserie om svensk bostadspolitik

Sommarserien ”Ett eget litet hem” skildrar historien bakom svensk bostadspolitik. I åtta program leder programledaren Fredrik Pålsson lyssnaren genom några av de olika beslut som påverkar hur villkoren för att få en bostad ser ut i Sverige. Vad var det som präglade de beslut som fattades förr? Och hur ser dagens forskare, fastighetsägare, boende och förhandlare på de utmaningar vi står inför idag?

Bostadspolitik är ett komplext område som påverkar och påverkas av alla nivåer i samhället – inte minst socialpolitiken och hur finanssystemet fungerar, säger Lisa Karinsdotter Pålsson, producent för serien. Samtidigt är det en fråga som ligger nära oss alla, för det handlar om våra hem och hur det kommer sig att vi bor som vi gör.

Serien borrar i orsakerna till varför viillkoren för hur vi bor ser ut som de gör. Under det senaste seklet har det fattats lager på lager av beslut som dagens politiker och bostadsutvecklare måste förhålla sig till.

–Istället för att prata om allt på en gång tar vi en fråga i taget, säger Fredrik Pålsson, med avstamp i ett bostadspolitiskt beslut eller rörelse. Kan vi lära oss något av de satsningar som gjordes förr? Är till exempel den storskaliga satsning som kallas miljonprogrammet vara en del i de förändringar som vi behöver göra idag när vi står inför en klimatomställning samtidigt som vi hamnat i en ekonomisk kris på grund av coronapandemin?

I serien ställs dessa historiska berättelser bredvid reportage, där lyssnaren möter människor från hela Sverige. Reportern Olivia Bons har intervjuat personer som haft helt olika förutsättningar för att hitta en bostad och skapa ett hem. Från Mahmoud i Röstånga som kom som flykting 2015 och idag är med och rustar upp husen i byn genom det utvecklingsbolag som de som bor i byn bildat tillsammans, till Lisa som är student i Malmö och Thilda som bor i en by utanför Skugun i Jämtland. Lisa kunde skaffa sin första bostad eftersom hon fick ett oväntat arv från en släkting, Thilda köpte ett stort hus för 250 000 kr som hon renoverar samtidigt som hon arbetar för att den urbana normen ska utmanas.

 –Varje avsnitt mynnar ut i ett studiosamtal mellan namnkunniga forskare och folk som i sina verksamheter på olika sätt arbetar med bostadsutveckling, säger Lisa Karinsdotter Pålsson. Vi har bland annat samtalat med bostadsforskaren Martin Grander, Elise Grosse hållbarhetschef på Sweco, Tinna Harling som arbetar med byggemenskaper på Tjörn och Anna Heide från Trianon fastighetsbolag.

Ett eget litet hem görs av Umami Produktion i Malmö, för Sveriges Radio P1.

 ”Ett eget litet hem” sänds i P1 på onsdagar kl 14.30 med start den 24 juni. Samtliga program går även att lyssna på i Sveriges Radio Play från den 24 juni.

Pressbild: Programbild för serien Ett eget litet hem, Sveriges Radio

För ytterligare information, kontakta:

Lisa Karinsdotter Pålsson, producent
lisa.umamiproduktion.se
073-211 07 31

Ulrika Salander, kommunikationsansvarig P1
ulrika.salander@sr.se
073-773 54 10