Coronakrisen

Allt fler cyberattacker mot svenska företag

1:52 min

Svenska företag utsätts för allt fler cyberattacker, enligt en undersökning som utförts av revisions- och affärsrådgivningsföretaget PWC Sverige.
– Det kan bero på två saker, dels att man är mer öppen med att man faktiskt har blivit utsatt för en attack, men vi ser också att det faktiskt sker fler attacker, säger Jakob Bundgaard, cybersäkerhetsexpert på PWC Sverige.

I undersökningen, där PWC har intervjuat 100 svenska företag, anger i år 63 procent att de har blivit utsatta för minst ett angrepp under det senaste året. Det är 14 procentenheter fler än i förra årets undersökning. Angreppen kan till exempel ske genom att en medarbetare klickar på en länk i ett mejl eller att de kopplar upp sig på ett osäkert nätverk.

– Det kan handla om att man kopplar upp sig på ett kafé eller en restaurang, särskilt i coronatider, eller att man jobbar hemifrån, säger säger Jakob Bundgaard.

I början av coronapandemin varnade polisen för att risken för cyberattacker ökar när allt fler jobbar hemifrån. Men någon ökning går inte att utläsa i statistiken.

– Vi har inte sett den ökning vi var oroliga för. Vi har på flera områden snarare sett en minskning, säger Jan Olsson som är kriminalkommissarie vid polisens nationella IT-brottscentrum.

Antalet anmälda bedrägeribrott har minskat sedan slutet av december och det finns ingen statistik enbart över internetrelaterade brott mot företag. Jan Olsson säger att mörkertalet för den typen av brott är stort, något som Jakob Bundgaard på PWC håller med om.

På frågan om huruvida företag och medarbetare verkan ta frågan om cybersäkerhet på tillräckligt stort allvar svarar båda nej.

– Inte tillräckligt stort onekligen. Hade de gjort det hade de här brotten överhuvudtaget inte skett, säger Jan Olsson.