Ekonomi

Snabb återhämtning på börsen efter historiska raset

1:43 min

Under årets första sex månader har Stockholmsbörsen gått ner med drygt 5 procent. Det är en relativ snabb återhämtning med tanke på det kraftiga fallet i början av coronakrisen.

– Det var ju först när det har börjat sprida sig till Europa och man började se de stora dödstalen och spridningarna i Italien som man började förstå att det här kan nog bli ganska blodigt för ekonomin, säger Charlotta Faxén, fondförvaltare på Lannebo Fonder. 

Under inledningen av 2020 gick börsen starkt och nådde toppen den 19 februari.

Torsdagen den 12 mars 2020 rasade börsen med 11,1 procent och går därmed till historien som den hittills sämsta börsdagen på Stockholmsbörsen.

Men från slutet på mars fram till idag har börsen återhämtat sig stadigt och en stor del av tappet är nu återtaget. 

– Världens centralbanker har varit med och pumpat in pengar i systemet. Man höll på med obligationsköp och pumpat pengar i systemet, vilket har gjort att om man vill investera och betala ut sitt pensionskapital så finns det inte så många alternativ till aktier givet då de låga räntenivåerna, och det är framförallt det som har gjort att börsen har återhämtat sig, säger Charlotta Faxén. 

De som har gått bra är verkstadsbolag och industriföretag som är konjunkturkänsliga. Detta eftersom regeringen stöttade väldigt tidigt med bidrag.

– De som har gått bra för är framförallt kvalitetsbolag med tillväxt, det vill säga de bolag som förvärvar och kan utnyttja den här krisen för att flytta fram sina positioner och förvärva marknadsandelar. Men även läkemedel och en del telekombolag, men framförallt bolag som gynnas av att folk är hemma, säger Stephanie Göthman, fondförvaltare på Skandia.

Också var det en del som det har gått dåligt för.

– Det som är bilrelaterat. Även banker har gått dåligt för där oron för krisande bolag kommer att innebära utökade kreditförluster och dessutom så har ju bankerna lite svårare att tjäna pengar i en miljö med väldigt låga räntor, säger Stephanie Göthman.