Coronakrisen

Sandra blev varslad och valde Yrkeshögskolan

2:02 min

Det blir över 5 000 nya utbildningsplatser på  Yrkeshögskolor i höst inom bland annat IT och sjukvård. Och platserna ska gå till personer som drabbats av coronapandemins effekter på arbetsmarknaden. En av dem som har sökt höstens Yrkesutbildningar är 34-åriga Sandra från Göteborg.

– Jag blev delgiven ett varsel under min föräldraledighet, och det var då jag helt bestämde mig för att jag skulle söka till yrkeshögskolan till hösten.

När Sandra blev varslad från jobbet som säljare under föräldraledigheten valde hon att söka en tvåårig yrkesutbildning i höst till offentlig upphandlare:

– Det var inte jättekul när m an gick och var föräldraledig och förutsatte att man hade ett jobb att komma tillbaka till såklart.

– Det blev ju en stress för en föräldraledighet ska ju vara ganska avkopplande och man ska fokusera på barn men det kändes som att fokus fick skifta lite tills jag hade lagt upp en plan för hösten. Det är helt rätt för mig att börja studera nu och det passar väldigt bra i vårt familjeliv och allt.

Sandras utbildning är bara en av de drygt 300 Yrkesutbildningar som får totalt 5 100 nya platser, de flesta med start redan i augusti eller september. Och det här är en del av regeringens utbildningssatsning under coronapandemin. Thomas Persson är generaldirektör på Myndigheten för yrkeshögskolan:

De flesta utbildningsplatserna blir inom alltifrån Data/IT, Ekonomi, administration och försäljning, Samhällsbyggnad och byggteknik, till Hälso- och sjukvård, socialt arbete och Teknik och tillverkning. Och det handlar om yrken där det finns mycket jobb.

Och det är fler som har gjort som Sandra. Yrkeshögskolorna ser ett högt söktryck i sviterna av covid-19 pandemin. Och det är bra att regeringen satsar på fler utbildningar enligt Sandra i Göteborg som börjar sin utbildning i höst.

– Det är kanske många som liksom jag har funderat länge men inte vågat eller av ekonomiska skäl avvaktat.