Storbritannien

Övervikt bland barn befaras ha ökat under pandemin

2:00 min

I Storbritannien pågår en debatt om hur man ska komma tillrätta med problemen med fetma och övervikt i landet. Övervikten befaras också ha ökat bland barn, under tiden som skolorna varit stängda på grund av pandemin. Utvecklingen oroar premiärminister Boris Johnson.

– Jämför Storbritannien med andra europeiska länder, så blir det tydligt: vi är tjockare, sade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i veckan under en intervju i Times Radio.

Enligt den brittiska sjukvårdsorganisationen NHS har till exempel var fjärde vuxen, och var femte barn som är tio till elva år, problem med fetma.
Flera experter har också varnat för att övervikt bland barn riskerar att öka när skolor, idrottsträningar och tävlingar varit stängda och inställda i Storbritannien.

Det är för tidigt att med säkerhet säga hur nedstängningen av samhället påverkat britternas vikt. Men en studie med 1 000 ungdomar tyder på att ungdomar ätit betydligt mer snacks under pandemin. Ungdomarna i studien är mellan 14 och 19 år och bakom studien står organisationerna Guy's and St Thomas's Charity och Bite Back.

– Regeringen borde passa på att starta om landet, till en mer hälsosammare version, säger 16-åriga Londonbon Christina Adane är ungdomsordförande för Bite Back till BBC.

Boris Johnson har tidigare varit tveksamt till om politiker borde lägga sig i frågan om vikt, men i och med coronakrisen har han ändrat sig. Att Storbritannien ska få hälsosammare midjemått ska göras till en prioriterad fråga.

Enligt källor till tidningen The Times, är omsvängningen bland annat kopplad till att Boris Johnson tror att hans egen övervikt påverkade att han blev så dålig när han var sjuk i covid-19. Fetma ses också som en generell riskfaktor för att bli allvarligt sjuk av coronaviruset.

Matlagningslektioner, ökade incitament till fysisk träning och reglering av skräpmatsreklam uppges vara åtgärder som diskuteras.