Systematiska ofredanden

Ökning av hot från våldsbejakande djurrättsaktivister

1:39 min

Djurbönder och jägare vittnar om en ökad hotbild, och våldsbejakande djurrättsgrupper misstänks för grova hot, trakasserier och vandaliseringar.

– Man känner sig ju naturligtvis väldigt utsatt och väldigt ensam. Särskilt så tänker man ju på familjen, säger Åsa Odell, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund.

Enligt Göteborgs-posten, som har granskat våldsbejakande djurrättsorganisationer, för polisen inte statistik men flera polisområden de talat med har vittnat om en ökning av den här typen av brott.

– Det är en väldigt svår situation och det är väl precis det som är syftet också, säger Åsa Odell.

Det gäller framför allt systematiska hot och ofredanden, men skadegörelse och anlagda bränder används också som metoder inom de här grupperna. Brott som polisen ofta inte prioriterar. Också hot mot barn och anhöriga till bönder förekommer.

– Det är mycket som pekar på en ökning. Vi har sett det i undersökningar och i vad våra medlemmar berättar för oss. Vi såg en kraftig ökning förra hösten som har hållit i sig, säger Åsa Odell.

– Det kan handla om flera intrång varje natt. Det är ju så att livsmedel är utpekat som samhällsviktig verksamhet och det är viktigt att vi möter det här och att de här brotten får konsekvenser, säger hon.