Ekonomi

Volvos försäljning fortsätter att falla

1:58 min

Försäljningen fortsätter att minska för biltillverkaren Volvo Cars. Företaget har nu också beslutat att sänka produktionstakten i fabriken i Torslanda. Det kan innebära att bemanningsanställda tvingas sluta.

Volvo Cars sålde något färre bilar i juni i år, jämfört med motsvarande månad i fjol. Däremot var det uppåt i både Kina och USA.

– Efterfrågan på bilar har kommit tillbaka ganska snabbt i takt med att man släppt på restriktionerna på många marknader. Så fort som människor har börjat få röra på sig i samhället igen har vi sett att försäljningen har börjat återhämtat sig, säger Christina Zander på Volvos pressavdelning till Ekot.

Bilförsäljningen har rasat runt om i världen på grund av coronakrisen så också för Volvo Cars, som är ett av Sveriges största företag. Men nu börjar Volvos försäljning att återhämta sig allt mer.

Under juni minskade den bara med 2,1 procent, jämfört med motsvarande månad ifjol. Det kan jämföras med till exempel april då raset var på över 40 procent.

Två ytterligare ljusglimtar är att försäljningen i Kina ökar ordentligt för tredje månaden i rad, plus 14,1 procent i juni, och att företaget sålde fler bilar i USA i juni, plus 4,5 procent.

– I USA har vi sett en väldigt snabbt återhämtning i takt med att man släppt på restriktionerna. Vi har också anpassat oss ganska snabbt med onlinelösningar där man har kunnat köpa bil hemifrån också via nätet, säger Christina Zander till Ekot.

Även om återhämtningen går rätt snabbt nu har Volvos försäljning, totalt sett, under första halvåret rasat med 20 procent. Under de sex första månaderna i år  sålde Volvo 269 962 bilar.

Nu har företaget beslutat att sänka produktionstakten i fabriken utanför Göteborg på grund av den minskade efterfrågan.

Efter sommaren minskar produktionen med två bilar i timmen till 56 bilar per timme, det motsvarar ungefär en minskning på runt tre procent.

Enligt IF Metall kan det komma att innebära att kanske ett par hundra bemanningsanställda får sluta, men det är oklart än så länge.

Det är inte aktuellt med något varsel av fast anställd personal. Christina Zander säger att det är bemanningsföretagen som kan komma att påverkas.

– Det kan få en effekt på antalet anställda. Men det är något vi får återkomma till efter sommaren, säger hon till Ekot.