Paris

Notre Dame får tillbaka sitt gamla tak

1:54 min

Det är sannolikt att katedralens tak kommer att byggas upp på samma sätt som det såg ut före branden. Det sa Frankrikes nya kulturminister Roselyne Bachelet.

– Det tycks vara en stor enighet om att tornspiran ska byggas upp som den såg ut tidigare, även om den inte blir helt identisk. Sista ordet bör president Macron ha, sa den nya kulturministern Roselyne Bachelet i radiokanalen France Inter i dag.

Återuppbyggnaden av den kända katedralen, vars tak brann i april ifjol, gäller taket, spiran och bjälklaget. Just nu pågår nedmonteringen av den byggnadsställning som fanns på plats när branden inträffade.

På en 80 meter hög byggkran som står på plats för att underlätta arbetet har idag Greenpeace klättrat upp och hängt en banderoll med ett budskap till politikerna: ”Till handling för klimatet”, står det uppmanande där.

Notre Dame-katedralen är klassad som världsarv av Unesco och har länge varit ett av Paris mest besökta monument. Byggnaden härstammar från 1200-talet och restaurerades under 1800-talet, då byggdes även den höga spiran på taket.

Ända sen branden i fjol har diskussionen pågått om taket och spiran ska återställas på samma sätt eller om man ska göra modernt tillägg. En arkitekttävling har utlysts och bland de förslag som har väckt uppmärksamhet finns ett glastak, ett tak med planteringar och en simbassäng. Men inget av de förslagen tycks alltså bli av, om man ska tro kulturministern.