Rösterna räknas

Valrysare i Polen: Ingen klar vinnare i presidentvalet

1:55 min

I Polen räknas nu rösterna efter gårdagens valrysare mellan den sittande presidenten Andrzej Duda och utmanaren Rafał Trzaskowski.

Enligt en vallokalsundersökning skiljer det mindre än en procent mellan kandidaterna.

Men på Andrzej Dudas valvaka igår utbrast det jubel när vallokalssiffrorna visades på skärmen.

– Andrzej Duda har vunnit, utropade konferenciern från scenen i staden Pułtusk där presidentens valvaka hölls i går.

I sitt tal utnämnde Duda sig själv till segrare och bjöd utmanaren Rafał Trzaskowski till ett möte i dag, det trots att rösterna ännu inte räknats och det är inte klart vem som blir landets näste president.

Även Trzaskowski sa i sitt tal, att han tror att han kommer att segra när rösträkningen är klar.

Det är fortfarande mycket ovisst hur det kommer att gå. Över en halv miljon polacker har registrerat att de kommer att rösta från utlandet, något som flera bedömare menar kan spela komma att spela en viktig roll i den jämna kampen om presidentposten.

Och att det enligt vallokalsundersökningen inte finns någon klar segrare just nu visar också på den splittring som finns i landen, en splittring om vilken väg Polen ska ta; gå i den nationalkonservative Andrzej Dudas spår eller gå i en mer liberal riktning som Rafał Trzaskowski står för.

Men i Pułtusk, där Duda höll sin valvaka igår natt, är hans anhängare optimistiska. 35-årige Lukasz är övertygad om att det är Duda som kommer att få fortsätta leda landet.

– Med Duda kommer Polen att fortsätta utvecklas ekonomiskt. Det polska kommer att värnas, det är något vi är stolta över, säger Lukasz.