Sport

Coronakollen: Spanska lösningen – match varje dag

1:15 min

Nyheterna kring sport i coronavirusets spår.

Måndag 1 juni

 • Italiensk högstaliga-fotboll startar igen 20 juni med matchen Torino-Parma. Serie A-lagen får ett hektiskt spelschema med två ligamatcher i veckan tills säsongen avslutas den 2 augusti. Det blir matcher nästan varenda dag.
 • VM-starten i speedway fortsätter att skjutas framåt. Nästa arrangör som tvingas kasta in handduken är Storbritanniens GP i Cardiff som ställs in helt och hållet 2020 och körs först 2021.
 • Spanska La Liga-fotbollen återupptas nästa vecka, och nu när spelprogrammet släppts så visar det sig att inga matcher kommer krocka med varandra. Avsparkstiden fördelas ut under dagen och veckan så att det spelas minst en match varje dag fram till att säsongens spelats klart 19 juli.
 • Spelprogrammet för damallsvenskan i fotboll har spikats och offentliggjorts. Det blir seriepremiär 28 juni, och 15 november ska serien vara färdigspelad.

Söndag 31 maj

 • I Ungern är fotbollsfansen tillbaka på arenorna sedan coronaavbrottet i mars. Men förbundet har strikta riktlinjer kring hur åskådarna ska placeras: varannan rad, var fjärde stol – det är vad som gäller. Under helgen har landet lättat på restriktionerna och i Budapest har bland annat barer och restauranger fått klartecken att öppna igen.
 • Det amerikanska tennisförbundet kämpar med olika planer för att kunna genomföra US Open i slutet av augusti. Förbundsordförande Stacey Allaster säger listar i en intervju med AP samtliga scenarion man överväger för att grand slam-turningen ska bli verklighet. Bland dessa finns chartrade flyg för spelarna till New York, krav på negativa covid 19-test en vecka före avresa, karantänsboende under turneringen, dagliga febertester, inga åskådare och ingen tillgång till omklädningsrummet på träningsdagar. 

Lördag 30 maj

 • Nu är det klart att Formel 1-säsongen sätter igång med två lopp i Österrike  den 5:e och 12: juli. Loppen körs utan publik. Det är fortfarande oklart om loppen på brittiska SIlverstone, som är tänkt att köras efter de två i Österrike, kan genomföras på grund av bestämmelserna om två veckors karantän för inresande i Storbritannien. Hittills har fyra F1-lopp ställts in och sex skjutits upp.

 • Engelsk idrott har nu fått klartecken att starta upp sin elitverksamhet redan nu på måndag. "Väntan är över. Brittisk sport ska snart vara tillbaka på ett säkert och noga kontrollerat sätt", säger kulturminister Oliver Dowden i ett uttalande på departementets webbplats. Ingen publik tillåts närvara. Premier League-fotbollen har sedan tidigare bestämt att de ska dra igång den 17 juni.
 • Den ukrainska fotbollsligan drog igång på lördagen, men en match stoppades från att komma igång. För flera spelare och ledare i laget Karpaty Lviv hade testats positivt för coronaviruset.
 • Tjeckien har lättat på landets coronarestriktioner. Nu väljer det tjeckiska friidrottsförbundet därför att organisera 173 olika friidrottstävlingar runt om i landet under en och samma dag, på måndag. Det är tävlingar för alla åldrar och tre av tävlingarna kommer att inkludera landets elitidrottare. Blanda andra OS-mästaren i spjut Barbora Spotakova och innevärldsmästaren på 400 meter Pavel Maslak. Initiativet hyllas av det internationella förbundets ordförande Sebastian Coe som en inspiration för andra medlemsländer.
 • Den polska ligafotbollen kommer att tillåta begränsad publik på matcherna från och med den 19 juni. Arenorna kommer att få ta in 25 procent av kapaciteten. Men först väntar tre veckor med spel inför tomma läktare med start i dag, fredag.
 • Coronafallen inom den engelska Premier League-fotbollen har varit relativt få. Men en som har smittats är Leicester-tränaren Brendan Rodgers. I en intervju med BBC jämför han sjukdomens effekter med att bestiga Kilimanjaro. "Det konstigaste var att förlorade lukt- och smaksinnen. Man förlorar sin styrka och kan knappt gå tio meter. Som när man bestiger ett berg och kommer till en viss höjd och verkligen lider av att bara gå".
 • De nya idrottsrekommendationerna ger inga besked till de stora motionsloppen. Stockholm Marathon, som flyttats till den 5 september, har inte så stora förhoppningar om ett positivt besked nästa vecka då FHM ska komma med nya allmänna rekommendationer gällande sommaren. "Det är en bit kvar till att det är okej att samla hur många som helst", säger vd:n Daniel Almgren till TT.

Fredag 29 maj

 • Spanien är nästa land att spika datum för återkomsten av fotbollen när La Liga och andradivisionen fått klartecken att dra i gång. La Liga kommer att återupptas den 11 juni med derbyt mellan Sevilla och Real Betis, meddelade idrottsdepartementet under fredagen.
 • Fotbollen i Premier League kommer i gång igen den 17 juni. Nu är det även klart med spelprogrammet för FA-cupen. Herrarnas turnering avbröts i mars på grund av coronapandemin och återstartas med kvartsfinaler 27 och 28 juni. Finalen spelas på Wembley 1 augusti.

 • Beskedet att tillåta tävlingsidrott men att det måste ske utan publik är ett dråpslag för speedwaysporten i kris. Elitserieklubbarna har inga lukrativa tv-avtal att luta sig mot och utan publik på arenorna är intäkterna mycket små. Med restriktionerna kvar som begränsar folksamlingar på över 50 personer kan elitserien inte starta, uppger SVT. 
 • Golfpublik får vänta ännu ett tag på att själva på plats se PGA-touren. Den nordamerikanska proffstouren har nämligen ställt in John Deere Classic, som skulle hållits i Illinois 9–12 juli. Tävlingen var tänkt att bli den första som tillät publik runt de 18 hålen.
 • Ryssland avsade sig arrangörskapet av orienterings-EM nästa år, av ekonomiska skäl på grund av coronapandemin. I stället tar Schweiz över EM. Det blir ett samarrangemang med världscuptävlingen som ska gå i Neuchatel den 13–16 maj.
 • Börsnoterade AIK Fotboll redovisar en förlust före skatt på 20,5 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 4,9 miljoner kronor under motsvarande kvartal för ett år sedan. Rörelseintäkterna halveras till 24,6 miljoner, från 47,8 miljoner kronor ett år tidigare, i coronakrisens spår.

 • Svensk fotboll, liksom övrig tävlingsidrott, får starta den 14 juni. Resor till bortamatcher kommer att tillåtas. Däremot lär det inte bli publik på läktaren förrän tidigast i höst. "Det här ska inte ses som att vi snabbt rullar tillbaka alla restriktioner", säger idrottsminister Amanda Lind (MP). Fredagsmorgonens besked innebär bland annat att dam- och herrallsvenskan i fotboll kan se fram emot en säsongspremiär

Torsdag 28 maj

 • Boston Marathon ställs in för första gången i loppets 124-åriga historia. Orsaken är förstås coronapandemin. Maratonloppet skulle ha gått i april, men sköts först upp till september. Boston Marathon har genomförts varje år sedan 1897 vilket gör att loppet har den längsta sviten av alla årliga maratonlopp i världen.

 • Under torsdagen fick svensk fotboll klartecken från Fifa för ett extra transferfönster. Extrafönstret gäller mellan 31 maj och 13 juni. De ordinarie transferfönstren är mellan den 8 januari och den 31 mars samt mellan den 15 juli och 11 augusti. Det senare transferfönstret kommer inte att påverkas av det nya beslutet.
 • Den 11 juni återstartar spanska fotbollens La Liga. Nu har bolaget som äger sändningsrättigheterna i Spanien meddelat att ligan ska visas gratis på många sjukhus i landet.

 • Belgien gav redan i april upp fotbollssäsongen och senare korades Club Brygge till mästare. Nu har det beslutats att cupfinalen mellan Club Brygge och Royal Antwerpen ska spelas. Finalen avgörs den 1 augusti i Bryssel utan publik.

 • Herrarnas Europatour i golf har en plan för en omstart – och den ser ut att ske en vecka tidigare än planerat. Tävlingen utanför Newcastle, tänkt som startskott efter coronakrisen, har tidigarelagts och ska enligt planen spelas 22–25 juli. Tävlingen kommer att avgöras utan publik.

Onsdag 27 maj

 • Formel 1-cirkusen har lidit hårt av coronakrisen. Nu har Internationella bilsportförbundet Fia beslutat om ett budgettak från och med nästa år. Det Internationella bilsportförbundet Fia tog beslutet och sätter taket på 145 miljoner dollar, cirka 1,5 miljarder kronor. I dag bränner några av stallen över 200 miljoner dollar per år. Innan coronapandemin fanns planer på att sänka taket till 175 miljoner dollar, men nu sker det alltså en kraftigare sänkning. ”Det är ett oerhört viktigt steg för vår sport. Det har varit finansiellt ohållbart i F1 ett tag, och utan det här beslutet hade vi riskerat framtiden för F1 och dess deltagare", säger Zak Brown, vd för McLaren Racing, i ett uttalande.

 • Igår kom beskedet att NHL-säsongen ska spelas klart med ett slutspel i sommar. Nu funderar Vancouver med svenskarna Elias Pettersson och Jacob Markström att flytta sitt träningsläget från Kanada till USA för att spelarna snabbare kan ansluta och träna, detta eftersom Kanada har en 14 dagars lång karantänsregel för att få komma in i landet.

 • Premier League-klubbarna har röstat för att nu börja med kollektiv träning, inklusive tacklingar. I ett uttalande skriver ligan att onödig närkontakt dock ska minimeras. Detta är ett steg närmare matchspel.
 • Uefa har tagit fram nya speldatum för damernas uppskjutna EM-kval i fotboll. Matcherna ska spelas i höst och Sverige ska inleda med en match hemma mot Ungern den 17:e september.
 • Coronakrisen har satt sina spår i idrottssverige, men de svenska OS-hoppen har ändå kunnat träna på. Det visar en enkät som SOK gjort. Mer än åttio procent av de idrottare som svarat har kunnat träna på med bara en liten påverkan från det rådande läget.
 • Den danska toppligan i fotboll för damer kommer att köra igång i juni. Det danska fotbollsförbundet skriver på sin hemsida att serien startar upp den sjätte juni. Fem omgångar kommer att spelas i både slutspel och kval.

Tisdag 26 maj 

 • NHL kommer att återuppta ishockeysäsongen med de 24 bästa lagen som gör upp om Stanley Cup-pokalen i ett slutspel. Det meddelade NHL-chefen Gary Bettman sent på tisdagskvällen. De 12 bästa lagen i den östra och 12 bästa lagen i den västra konferensen från när grundserien pausades i mars får spela i slutspelet. Matcherna kommer spelas i två olika städer, dock oklart vilka det blir och Bettman avslöjade heller inte när slutspelet kan tänkas komma igång. Troligtvis blir det i juli. De sju lagen som inte rankas bland de 24 bästa och som därmed spelat klart för säsongen är New Jersey, Detroit, Ottawa, Buffalo, Los Angeles, Anaheim och San Jose.
 • I nästa vecka tar den nordamerikanska basketligan NBA beslut om vad som händer med ligans slutspel. Basketlegendaren Charles Barkley tror att beslutet blir att spela klart slutspelet i sommar men har en stark åsikt kring vad som bör hända om smitta upptäcks i något av lagen. Då bör laget i fråga slås ut, menar Barkley. Han säger enligt Newsweek: "Man kan inte stoppa slutspelet. Om en spelare från ett lag smittas av viruset, det behöver inte ens vara deras bästa spelare, så tycker jag att de helt enkelt måste lämna sin plats. För då måste de sätta hela laget i karantän. Då är de borta från slutspelet”. 
 • En annan basketlegendar, Patrick Ewing, testades förra veckan positivt för covid-19. Tillståndet för den 58-årige före detta New York Knicks-spelaren var så pass nedgånget att han behövde läkarvård – men Ewing har nu fått lämna sjukhuset.

Måndag 25 maj

 • Den engelska fotbollsligan för damer, Super League, avslutas i förtid. Enligt nyhetsbyrån AFP blev kostnaderna för att tillhandahålla de omfattande testerna för coronaviruset ett för stort hinder.
  På sin instagramprofil ställer sig Chelsea-försvararen Magdalena Eriksson frågande till varför männen till varje pris ska spela klart, men inte kvinnorna. Manchester City ledde ligan när säsongen avbröts, men om man väljer att tillämpa poäng per spelad match så blir Chelsea mästare. Det skulle i så fall innebära att Magdalena Eriksson och Jonna Andersson i Chelsea blir mästare. FA ska senare fatta beslut i den frågan.
 • Den världsomspännande hopptouren – med ridsportens högsta prissummor, Global Champions Tour stryker samtliga tävlingar i år. "Vår prioritering måste fortsatt vara hälsan hos våra åskådare, personalen, de aktiva och lagen och de som bor på tävlingsplatserna. Så det är med stor ledsamhet vi har bestämt oss för att ställa in de återstående tävlingarna det här året", skriver arrangören i ett pressmeddelande.
 • Den spanska La Liga-fotbollen är snart tillbaka. Ligans plan är att matchen som ska symbolisera omstarten blir Sevilla–Real Betis, det andalusiska stadsderbyt som förhoppningsvis kan bli först ut den 11 juni. ”Det skulle i så fall vara en enda match den dagen, men en möjlig hyllning till alla som är döda (i coronaviruset)”, säger La Ligas ordförande Javier Tebas i en intervju med spanska Movistar.

 • Golfmatchen mellan golfstjärnorna Tiger Woods och Phil Mickelson och amerikansk fotboll-ikonerna Tom Brady och Peyton Manning samlade in 200 miljoner kronor till kampen mot coronaviruset natten mot måndag. Redan innan de fyra gick ut i ösregnet i Florida hade hela 100 miljoner kronor samlats in till de fyra organisationer som golfarna spelade in pengar för. Och under de 18 hålen trillade ytterligare lika mycket in, genom donationer från tittare och företag. Laget Woods/Manning vann matchen.

 • Alpina VM i Cortina 2021 ser ut att skjutas framåt ett år. Världsmästerskapen ska enligt planen hållas i februari nästa år, men arrangörslandet Italien vill flytta VM ett drygt år framåt. Det säger den italienska olympiska kommitténs ordförande Giovanni Malago till Rai. Malago uppger att landets skidförbund ska informera det internationella skidförbundet om sitt önskemål, som skulle innebära att VM hålls efter OS i Peking, vilket är planerat för februari 2022.


Uppskjutna sportevenemang – i urval:

 • Herrallsvenskan i fotboll, planerad start 14 juni
 • Elitserien i speedway, planerad premiär 2 juni
 • Cykeltävlingen Tour de France, 19 augusti–20 september
 • Stockholm Marathon, 5 september
 • Franska öppna mästerskapen i tennis, 20 september–4 oktober

 • Fotbolls-EM 2020 spelas sommaren 2021, 11 juni–11 juli
 • Sommar OS i Tokyo avgörs sommaren 2021, 23 juli–8 augusti

Sportkalendern – då kan det starta igen