NOBEL 2019

Kemipriset för utvecklingen av laddbara batterier

1:43 min

I dag presenterades mottagarna av årets tredje Nobelpris, det i kemi.
Tre forskare får dela på nio miljoner kronor för utvecklingen av det uppladdningsbara litiumjon-batteriet i våra mobiler.

Hör mer i Vetandets värld!


– Ja det här är ju en modern form av batteri som bygger på att litiumjoner transporteras fram och tillbaka mellan anod och katod, säger Kemiprofessor Christina Moberg vid Kungliga tekniska högskolan.

Att man kan ladda upp större batterier, till exempel i bilar, upptäcktes redan på 1800-talet. Men inte förrän på 1990-talet kom de lättare laddningsbara litiumjonbatterierna som vi i dag använder i mobiltelefoner och eldrivna bilar.

Det är tre forskare som belönas med årets kemipris, japanen Akira Yoshino, och Stanley Whittingham född i Storbritannien men verksam i USA.
Och så slutligen gruppens nestor, 97-årige John B Goodenough, född i Tyskland och verksam vid Texas University i USA.

Och deras upptäckt är nu en vardagsvara för många människor, och det är svårt att tänka sig en värld utan litiumjonbatterierna säger Christina Moberg.

– Det har väldigt stor betydelse för hela vår uppkopplade värd. Det skulle vara omöjligt med laptops och mobiler utan litiumjonbatterier. Den allra största betydelsen är kanske ur miljö- och klimatsynpunkt.