Åsa Linderborg slutar som kulturchef på Aftonbladet

1:31 min

Vid årsskiftet avslutar Åsa Linderborg sin tjänst som kulturchef på Aftonbladet och blir istället reporter på tidningen.

Efter tio år i chefsstolen på Aftonbladet Kultur, är det nu dags för Åsa Linderborg att kliva av och byta arbetsuppgifter. Men hon lämnar inte tidningen. Istället väntar en tjänst som så kallad "senior reporter".

– Det känns jätteskönt. Jag har bett om att få sluta i flera år, och nu får jag äntligen göra det, säger Åsa Linderborg.

Vad är det som ligger bakom det här beslutet?

– Det är ganska tungt att vara kulturchef. Man har personal- och budgetansvar, och sedan ska man hålla koll på samhällsdebatten och hela kulturbranschen. Och dessutom skriva själv. Tio år var vad jag orkade med.

Åsa Linderborg har länge tagit tydlig ideologisk ställning i sin roll som kulturchef, och det kommer hon att fortsätta göra även som reporter. I framtiden kommer hon att skriva reportage och intervjuer, men även kommentarer. Dessa kommer dock inte längre att ligga på kultursidorna.

– Jag är fortfarande anställd som Åsa Linderborg. Man blir inte av med mig. De som är glada över att jag slutar som kulturchef, kommer att bli besvikna när de ser att jag börjar skriva igen.