Klottersanering

Målade över en av Sveriges äldsta graffitimålningar – av misstag

0:53 min

Muralmålningen som i nästan trettio år prytt Rågsveds centrum i södra Stockholm målades över av klottersanerare på tisdagen.

Det var på tisdagsmorgonen som tidningen Mitt i uppmärksammade att den ikoniska muralmålningen, som bland annat pryder ingången till Rågsveds fritidsgård, målats över med blå färg.

Verket "Highway" målades av crewet Still Heavens Only Force (SHOF) 1989 och skulle i år ha firat 30 år, vilket gör det till en av Sveriges äldsta graffitimålningar.

Vid lunchtid stoppades övermålningen, och till tidningen Mitt i bekräftar fastighetsförvaltaren Rågsveds Fastighets AB att man begått ett misstag.

– Vi har haft mycket problem med klotter och bad personalen sanera den högra sidan. Tyvärr blev det ett missförstånd, säger Ariba Jokhadar, förvaltare på Rågsved Fastighets AB till tidningen Mitt i.

Rågsveds centrum är i kulturkretsar kanske mest känt som hemmaplan för den klassiska punkgruppen Ebba Grön. Men för söderortsbor och graffitiintresserade har även "Highway" under många år varit en självklar del av det offentliga rummet.

Gustav Johansson är moderat ordförande i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd, och beklagar det som hänt via mejl.

– Det är ett stycke kulturarv som gått förlorat. Det är uppenbart av alla kommentarer, både till oss som företräder staden och på sociala medier, hur mycket målningen betyder för Rågsvedsborna.

Det är inte första gången klottersanerare målar över klassiska graffitimålningar. Samma sak hände i Luleå 2014, då verket ”Los Bastardos” – som Luleå kommun beställt och betalat för 1991 – målades över av kommunens egna klottersanerare.