Frånvaron av kultur under coronapandemin ska studeras

1:44 min

Inställda konserter, utställningar och filmvisningar. Det har gått några månader sedan frånvaron av de kulturella aktiviteter vi är vana vid försvann. Vad gör det med oss människor?

– Den ena är att människor har upplevt att de fått mer tid att ägna sig åt kultur. Det har funnits en aningens mindre stress i samhället, säger psykologen Jonas Mosskin som specialiserat sig inom kultur.

– Det andra spåret är mer att många människor har känt sig lite avskuren från det som varit möjligt tidigare. Kulturen är det som gör livet lite mer meningsfullt, säger han.

Forskare vet att kulturen spelar en stor roll för vår hälsa. Men den senaste tiden har vi tvingats hitta den på andra sätt. En grupp forskare på Karolinska institutet vill nu ta ett helhetsgrepp om detta och ta reda på hur vårat psykiska välbefinnande påverkats av frånvaron av kultur och fritidsaktiviteter under coronapandemin.

Forskarna hoppas få in svar som kan öppna upp för djupare studier om kulturens roll i samhället. Än har vi inte sett de reella effekterna, säger psykologen Jonas Mosskin.

– De långsiktiga effekterna handlar inte om de tre månderna som vi varit igenom nu, utan de kommer vi att få leva med på flera års sikt. Inte bara ekonomiskt, utan också psykologiskt, säger han.