Fler personer födda i Irak, Syrien och Somalia har dött under våren

3:58 min

Coronaviruset och sjukdomen covid-19 har drabbat olika grupper i Sverige olika mycket. Det verkar vara många fler personer födda i Irak, Syrien och Somalia som har dött, än personer födda i Sverige. Det visar en studie från forskare på Göteborgs Universitet.

Forskarnas studie är publicerad i Läkartidningen. De har studerat överdödligheten i Sverige under våren. Överdödlighet är hur många fler människor än vanligt som dör en viss period. Det är ett sätt att undersöka hur mycket ett land påverkas av en pandemi till exempel.

Statistiska Centralbyrån har statistik över hur många människor som har dött varje månad. Forskarna har kollat statistiken över hur många som dog i mars, april och maj i år. De jämförde med hur många som dog samma månader under åren 2016 till 2019. Sedan har de kollat hur det ser ut i olika grupper av människor. De har jämfört personer som var födda i Irak, Somalia och Syrien med personer som var födda i Sverige, EU, Norden eller Nordamerika.

Forskarna säger att överdödligheten under våren var mycket högre bland människor födda i Irak, Somalia eller Syrien. Bland de som var över 65 år dog 220 procent fler än vanligt. Bland människor födda i Sverige, EU, Norden eller Nordamerika var överdödligheten 19 procent i samma åldersgrupp.

Alla människor som har dött under våren har inte dött av sjukdomen covid-19, men många av dem har det. Forskarna menar att studien tydligt visar att personer som är födda i Syrien, Somalia eller Irak är mer drabbade av covid-19 än personer födda i Sverige.

Forskarna tror att det här beror på hur man lever här i Sverige. De valde länderna Irak, Somalia och Syrien eftersom många människor kom till Sverige från de länderna på 2000-talet. Många bor nu i bostadsområden där man bor trångt, med många personer i samma lägenhet. Många jobbar också med yrken där man inte kan jobba hemifrån. Till exempel inom vård och omsorg, restauranger, och i kollektivtrafiken. Det här gör det svårare att följa rekommendationerna om att hålla avstånd till andra människor, särskilt till äldre släktingar.

Forskarna menar att myndigheterna inte har tänkt på att livet ser olika ut för olika grupper i samhället. Råden och rekommendationerna från myndigheterna funkar inte på samma sätt för alla i samhället. De är inte lätta för alla att följa, menar forskarna.