Bara tre regioner låter alla testa sig för antikroppar

2:38 min

Det är bara tre regioner i Sverige som har öppet för alla att göra test för antikroppar mot covid-19. Dessa regioner är Stockholm, Uppsala och Örebro. I övriga regioner är det bara vissa grupper som får testa sig.

För att se om en person har haft sjukdomen covid-19, så gör man ett antikroppstest. Det är ett blodprov. Antikroppar får den som redan har haft viruset. Antikropparna kan skydda personen från att bli sjuk igen, säger Folkhälsomyndigheten. Möjligheten att få testa sig för antikroppar ser olika ut i landet. I vissa regioner kan bara patienter och personal inom vården testa sig för antikroppar. I bara tre regioner kan alla testa sig. Det är Stockholm, Uppsala och Örebro. Det berättar Ekot.

Charlotta Nelsson jobbar som smittskyddsläkare i Värmland. I Värmland får inte alla testa sig för antikroppar ännu. Hon menar att man måste testa personalen inom vården först. Och personalen behövs för att vårda sjuka. Inte för att göra tester för alla, säger Charlotta Nelsson.

– Vi har börjat med antikroppstesterna nu och då börjar vi i den ordning som Folkhälsomyndigheten anger att vi ska göra testerna, med vår personal inom vård och omsorg i första hand. Personalen måste ju få sin semester, så vi kan inte beordra in och dra in semestrar för att vi ska dra igång en antikroppstestning som är mer än vad vi klarar av, säger smittskyddsläkaren Charlotta Nelsson till Ekot.

I höst vill flera regioner låta alla göra test för antikroppar. Hans Boman jobbar som smittskyddsläkare i Västernorrland. Han tror att det kommer att ta lite tid innan testet blir öppet för alla. Även om intresset finns i regionerna.

– Ja det är ju förmodligen ett stort intresse men i varje fall i början på hösten tror jag det kommer att vara tillgängligt, säger Hans Boman, smittskyddsläkare region Västernorrland.

Det kan ha stor betydelse att veta om man har antikroppar mot covid-19 eller inte. Det är för att personer som har antikroppar har mycket mindre risk att bli sjuka igen. Och då är risken mindre att de smittar andra. Igår sa Folkhälsomyndigheten att personer med antikroppar kan träffa personer från riskgrupper.