Ann Linde: Iran kommer ge pengar till de anhöriga efter flygkraschen

2:13 min

Iran kommer att betala pengar till offrens familjer efter flygkraschen i januari. Det säger Sveriges utrikesminister Ann Linde till Ekot. Det är inte bestämt hur mycket pengar familjerna ska få ännu. 17 personer från Sverige dog i flygkraschen.

I januari i år kraschade ett flygplan utanför Irans huvudstad Teheran. Planet var på väg från Teheran till Ukraina. Några minuter efter starten sköts flygplanet ned. Det var 176 personer på planet. Alla dog. 17 av dem var svenska medborgare eller bodde i Sverige. Iran säger att de sköt ner planet av misstag. Iran trodde att flygplanet var en attack från ett annat land.

Ombord på flygplanet fanns personer från Iran, Kanada, Sverige, Ukraina, Storbritannien, Tyskland och Afghanistan. Nu har fem länder kommit överens om att förhandla med Iran om pengar till offrens familjer. Sveriges utrikesminister Ann Linde säger till Ekot att Iran har lovat att betala ut pengar. Men det är inte bestämt hur mycket pengar familjerna ska få ännu. Det ska länderna förhandla om nu.

Ann Linde säger att hon och de andra länderna har talat med Irans utrikesminister om detta. Hon säger att det är säkert att Iran kommer att betala. Det säger hon till Ekot.

– Vi utrikesministrar, jag personligen och också mina kollegor i de andra länderna har pratat med Irans utrikesminister. Och det är inte tal om annat än att de kommer betala ut kompensation. Men exakt på vilket sätt och vilka summor, det är just i förhandlingarna som vi har skrivit ett avtal om idag, säger utrikesminister Ann Linde till Ekot.