Protest mot USA:s ambassad ska uppmärksamma polisövervåld

1:23 min

På tisdag ska en protest äga rum online mot den amerikanska ambassaden i Stockholm. Syftet är att uppmärksamma George Floyd och andra afroamerikaner som har dödats av amerikansk polis.

Aysha Jones är en av arrangörerna av demonstrationen.

– Det måste komma till en förändring för hur man behandlar svarta invånare. Men också att gemene hen börjar checka sig själva och börjar checka varandra. Rasism är inte svartas problem det är vitas problem och det är de som får fixa det. Protesten riktar sig inte bara mot amerikanska ambassaden och USA, utan också till alla länder inklusive Sverige, säger Jones.

Vad tänker du att Sverige borde göra i det här läget?

– Sverige borde göra så som de hade gjort mot andra länder. Sanktionera, kräva ändring, ställa myndigheterna och makthavarna till svars, de borde avsluta samarbeten med länder som inte kan garantera invånarnas säkerhet och trygghet.

Arrangörerna uppmanar att respektera de riktlinjer som finns för demonstrationer i samband med corona så demonstrationen är mestadels digital. De som deltar kommer att posta en bild eller video och skriva #blacklivesmatter och checka in på amerikanska ambassaden i Stockholm.

P3 Nyheter har sökt amerikanska ambassaden i Stockholm.

Artikeln uppdaterades 2 juni 2020.