Fakta: Konflikten mellan USA och Huawei

Amerikanska myndigheter pressar flera länder för att de ska säga nej till Huaweis 5G-teknik. Australien och Nya Zeeland har redan stoppat det kinesiska bolaget från 5G-utbyggnaden.

I USA är bolagets teknik stoppat hos känsliga myndigheter och president Donald Trump överväger enligt amerikanska medier att via ett dekret förbjuda Huawei i alla mobilnät.

Frågan är högaktuell i de flesta europeiska länder. Utan att peka på något bolag har energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) sagt att det kan bli aktuellt med en svensk lagändring som kan stoppa leverantörer av 5G-teknik.

Konflikten mellan USA och Kina/Huawei trappades upp i december då bolagets finanschef Meng Wanzhou greps i Kanada. Hon har begärts utlämnad till USA misstänkt för bland annat brott mot sanktioner mot Iran.

Huawei omsätter omkring 100 miljarder USA-dollar (omkring 920 miljarder kronor) årligen och är världens näst största telefontillverkare efter Samsung och större än både Ericsson och Nokia på nätverk.

Nick Read säger till nyhetsbyrån Reuters att det behövs en faktabaserad riskbedömning.

Förra månaden meddelade Vodafone att företaget pausar användningen av teknik från Huawei i sin 5G-utbyggnad i Europa tills vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista