Misstänkt misshandel

Advokaten: Min klient är ångerfull

2:03 min

Tre tidigare högt uppsatta församlingsmedlemmar i den nu nedlagda filadelfiaförsamlingen i Knutby utanför Uppsala, åtalas för bland annat flera fall av misshandel.

En person med kopplingar till församlingen åtalas för misshandel i flera fall, en åtalas för misshandel och olaga tvång, samt en tredje åtalas för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Alla de åtalade var högt uppsatta församlingsmedlemmar i den nu nedlagda filadelfiaförsamlingen i Knutby utanför Uppsala.

Enligt åklagaren ska brotten ha skett under vad som beskrivs som sektliknande förhållanden. De tre åtalade och sju av offren tillhör vad åklagare Liselott Herschend beskriver som "den innersta kretsen" i församlingen. Enligt åklagaren har församlingsmedlemmarna varit övertygade om att det som de åtalade högt uppsatta personerna säger är Guds ord.

– Om man beter sig illa eller på något annat sätt är svag i tron kan man bli utstött av de övriga i församlingen och utsatt för fysisk bestraffning, säger åklagaren.

En av de som åtalas för misshandel ska bland annat ha bitit en person i ansiktet, huggit en gaffel i en persons hand och hoppat och stampat på en annan persons huvud.

En annan av de åtalade ska ha tryckt ned en person på marken, dragit honom i håret och tvingat honom att krypa.

Den tredje högt uppsatta församlingsmedlemmen åtalas för att sexuellt ha utnyttjat en flicka i övre tonåren som stod i beroendeställning till personen.

I församlingen rådde en "bestraffande våldskultur" under åren 2013 till 2016, där våld och religion användes som maktmedel, enligt åtalet. Brotten ska ha begåtts mellan juni 2014 och hösten 2016. Den första anmälan som åtalet baseras på gjordes 2017, enligt åklagare Liselott Herschend.

Sammanlagt åtta personer är målsägande i ärendet.

I ett mejl till TT skriver en av de åtalade personernas advokat att hans klient "kan nu i efterhand se att den gemenskapen och den tron man levt i, inom en grupp av församlingen, lett till ett beteende som inte varit sunt". Samt skriver vidare att den åtalade före detta församlingsmedlemmen "aldrig haft något uppsåt att göra någon illa".

Församlingen i Knutby lades ned 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista