Polsk dokumentär om kyrkan skapar debatt

1:45 min

I Polen har debatten om sexuella övergrepp mot barn inom kyrkan fått ny fart.

I lördags kom dokumentären som fritt översatt heter ”Berätta inte för någon” av Tomasz Sekielski. Dokumentären handlar om sexuella övergrepp mot barn utförda av präster och dokumentären har redan över 10 miljoner visningar på nätet.

Dokumentären är två timmar lång och bygger delvis på material filmat med dold kamera. Personer som har utsatts för övergrepp som barn, konfronterar nu som vuxna förövarna i dokumentären.

Redan tidigare har det i Polen pågått en debatt om övergrepp utförda inom kyrkan, inte minst sedan kyrkan själv tidigare i våras kom med en rapport som pekade på omfattande övergrepp. En organisation som för offrens talan har krävt att mer görs för att ställa förövarna till svars och också de som har sett mellan fingrarna och låtit anklagade präster fortsätta arbeta.

Dokumentären har skakat om det djupt katolska Polen där kyrkan står nära det styrande Lag och rättvisa-partiet. Partiet ser kyrkan som en del av den nationella identiteten, medan liberala tycker att kyrkan har för mycket makt i dagens Polen.

Med en dryg vecka kvar till EU-valet och parlamentsval i Polen på hösten, har frågan om sexuella övergrepp mot barn inom kyrkan, lyfts högt på den politiska agendan.

Nu krävs tuffare tag gällande lagstiftningen, säger landet premiärminister Mateusz Morawiecki från Lag och rättvisa. Enligt honom har pedofilibrott inte behandlats tillräckligt strängt inom rättsväsendet.

Partiet föreslår att fängelsestraffen för sexuella övergrepp mot barn borde höjas från 12 till 30 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista