5G-utrustning

Trump kan stoppa Huawei i USA

1:36 min

USA:s president Donald Trump kommer att stoppa kinesiska Huawei från att sälja 5G-utrustning i USA, uppger källor till både nyhetsbyrån Reuters och affärstidningen Financial Times.

Trump planerar att underteckna den exekutiv order som skulle hindra amerikanska företag att använda telekomutrustning från företag som utgör en nationell säkerhetsrisk, något som i praktiken skulle innebära ett förbud mot att göra affärer med kinesiska Huawei. Det enligt källor till både nyhetsbyrån Reuters och affärstidningen Financial Times.

USA menar att utrustning från Huawei kan användas av kinesiska staten för spioneri, något som Huawei har förnekat vid flera tillfällen. Några bevis har inte USA presenterat.

Den exekutiva ordern har varit på tapeten tidigare, men då har den inte undertecknats, och det är enligt Reuters möjligt att det skjuts fram ännu en gång.

En företrädare för Huawei menar att det inte skulle behöva skada företaget speciellt mycket, man har redan så lite affärer i USA.

Förutom att ett sådant beslut av president Trump skulle ses som ytterligare ett steg i handelskriget mellan USA och Kina så är dessutom frågan vilka länder som kan tänkas följa efter USA.

Storbritannien och Tyskland har tidigare indikerat att de inte tänker försöka förbjuda telekomoperatörerna att köpa utrustning från Huawei, men USA:s EU-ambassadör sa i föra veckan i en intervju med Financial Times att de som lämnade över nycklarna till sitt land till kineser kommer att ångra det. På en följdfråga antydde han att han inte trodde att vare sig London eller Berlin skulle riskera sitt underrättelsesamarbete med USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista