Kärnkraft

Snubblande nära majoritet för att behålla Ringhals

1:16 min

Stödet för att behålla Ringhals 1 och 2 i drift och satsa stort på kärnkraften i framtiden är snubblande nära en majoritet i riksdagen.

Med 173 röster saknas det två för att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, med stöd av Sverigedemokraterna, kan få igenom detta. Det skulle sätta press på Socialdemokraterna, anser Liberalernas Jan Björklund.

– Om liberalerna, moderaterna och kd skulle lägga fram ett sådant här program, så tror jag att det skulle sätta ett enormt tryck på Socialdemokraterna och LO. Socialdemokraterna är ju i grunden ett industriparti och positivt till kärnkraft, även om de med alla sina Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centern har tvingats att ändra sina ställningstaganden.

I dag presenterade M och KD nio punkter för en ny energiöverenskommelse, där kärnkraft ska spela en central roll. Formuleringen om att 100 procent av elproduktionen ska vara förnybar 2040 byts ut mot att den bör vara fossilfri. Förnyelsebar är ett begrepp som tolkas så olika av olika partier, anser moderatledaren Ulf Kristersson.

--Vi vill behålla kärnkraften och de flesta menar att förnybar utesluter kärnkraft. Och om det ska vara portalparagrafen i svensk energipolitik, då fungerar den inte.

I det korta perspektivet handlar det om att inte stänga Ringhals 1 och 2 inom en nära framtid, anser KD-ledaren Ebba Busch Thor.

– Det finns ju andra siffror som visar att det finns en klar lönsamhet för Ringhals 1 och 2. Och det vi begär nu det är att vi får en oberoende analys och underlag som visar på vilka åtgärder som behövs för att livstidsförlänga Ringhals 1 och 2.

Samtidigt som KD och M höll presskonferens i riksdagens pressrum tassade två andra partier, som också vill satsa på kärnkraft, omkring på heltäckningsmattan i kammarfoajén alldels utanför. Det var liberaler och sverigedemokrater. Och SD:s energipolitiske talesperson, Mattias Bäckström Johansson sa såhär efteråt.

– Framför allt den nedläggning av Ringhals 1 och 2, där vi har drivit på under lång tid och där vi så sent som för ett par veckor sedan var helt ensamma vid en omröstning i riksdagen. Det är glädjande att fler uppmärksammar den problematiken.

M och KD vill driva fram en ny energiöverenskommelse inom ramen för den som redan finns, det vill säga med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern, men också bjuda in fler partier.

Att Miljöpartiet och Centern skulle skriva under de nya formuleringarna är det egentligen ingen som tror. Men Socialdemokraterna skulle man vilja ha med.

Ett första test på hur starkt stöd som finns i riksdagen blir näringsutskottets behandling av ett initiativ från liberalerna, om att just behålla Ringhals 1 och 2 i drift. Den 28 maj tar utskottet ställning till om riksdagen ska uppmana regeringen att göra så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista