Mellanårsval i Filippinerna

President Duterte stärker sin makt

1:56 min

Filippinernas president Rodrigo Duterte stärker sin makt i landet. Det står klart efter att valresultatet i måndagens mellanårsval till landets representanthus presenterades och majoriteten av dem nyvalda senatorerna och kongressledamöterna är trogna Duterte.

Det är framför allt framgångarna för de nu valda senatorerna som stöttar president Duterte som öppnar upp för att han ytterligare kommer att kunna stärka makten i landet. Den nyvalda senaten kommer sannolikt att driva Dutertes agenda med krav på att återinföra dödsstraffet och att sänka åldern för straffmyndiga från 15 till 12 år i Filippinerna. Det för att öka kraften i det pågående anti-narkotika kriget i landet som de senaste åren har kostat tusentals människor livet.

De nyvalda senatorerna som alla ses som Duterte-trogna kommer troligen även att stötta presidenten i hans planer på att ändra i grundlagen så att presidenten kan väljas till flera mandatperioder istället för bara en på sex år som det är nu.

Oppositionens kandidater till senaten hade hoppats på att få folkets röster genom att under valrörelsen bland annat säga att man genom en stark senat skulle kunna blockera många av Dutertes omdiskuterade förslag. Men nu visar valresultatet att det istället är de kandidater som står Duterte nära och som ofta stöttar honom i hans allt hårdare linje om lag och ordning i landet som har vunnit mark.

Valet kan också ses som en folkets förtroendeomröstning av Dutertes politik under de tre första åren under hans sex-åriga mandatperiod och som det verkar av valresultatet så är majoriteten av filippinarna nöjda med Duterte vid makten.

Bland dem nyvalda senatorerna finns en rad tidigare nära rådgivare och medarbetare till Duterte, bland annat Ronald dela Rosa, en tidigare nationell polischef som drivit Dutertes ”krig mot narkotika” och som av människorättsorganisationer har kritiserats för sina mycket hårda metoder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista