Hård konkurrens

Volvo säkrar tillgången till batterier för elbilar

1:51 min

Biltillverkaren Volvo Cars har nu säkrat tillgången till batterier till företagets framtida elbilar. Ett viktigt besked, eftersom kampen om batterierna är hård mellan biltillverkarna.

– Detta är en viktig affär för oss på vår resa mot elektrifiering. Vi har som mål att 50 procent av våra sålda bilar ska vara helt elektriska 2025, säger Volvos inköpschef Martina Buchhauser till Ekot.

Biltillverkaren siktar alltså på att hälften av alla sålda bilar 2025 ska vara rena elbilar och företaget har nu skrivit under ett långsiktigt avtal med de asiatiska batteritillverkarna CATL och LG Chem för att säkerställa leveranser av litiumjonbatterier till elbilarna det kommande årtiondet. Affären beräknas vara värd fler miljarder dollar.

Volvo Cars tillverkar än så länge ingen ren elbil och ligger därför efter konkurrenter, så som Audi och Mercedes. Men den första elbilen, en liten stadsjeep, kommer lanseras senare i år

– Vår första bil kommer bli en helt elektrisk XC40 och den kommer avtäckas senare i år och kommer byggas i Ghent, säger Martina Buchhauser.

Biltillverkarna satsar allt mer på elbilar och redan nu är det brist på batterier till dem.

Det kommer också fortsatt att vara brist på elbilsbatterier och därför är det viktigt för biltillverkarna att säkra tillgången på batterier, säger Thore Sekkenes som är chef för organisationen Europeiska batterialliansen, som bland annat jobbar på uppdrag av EU

– Den där bristen kommer öka under kommande år och den kommer vara bestående ända tills vi byggt ikapp batteritillverkningskapaciteten. Det tar tid att bygga fabriker. Vi tror att bristen kommer bestå i fem eller tio år framåt, säger Thore Sekkenes på företaget Innoenergy.

I och med dagens avtal står det klart att Volvo Cars inte kommer köpa batterier från den svenska tillverkaren Northvolt, som planerar att tillverka batterier i Skellefteå.

Men Northvolt ska däremot samarbeta med Volkswagen om en batterifabrik i Tyskland.

I dag meddelade också möbelkedjan Ikeas ägare att man befinner sig i slutskedet av förhandlingar om att skjuta till pengar till Northvolts satsningar, rapporterar Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista