Partier vill ha kvar Ringhals

Centern kritisk till utspel om kärnkraft

2:16 min

Rädda kvar Ringhals och satsa mer på ny kärnkraft. Det var beskedet från M, KD, L och SD i förmiddags. Men Centerns energipolitiske talesperson, Rickard Nordin är inte imponerad.

– Man lyfter ett antal seriösa problem när det gäller kapacitet i våra större städer exempelvis, men man har missat att kärnkraften är inte svaret på frågan som man själv ställer.  Det här är ett överföringsproblem, så om man inte tänkt sig att bygga kärnkraft centralt i städerna så löser man inte det uppkomna problemet, säger han.

Hur löser man det uppkomna problemet?

– Det löser man genom mer överföringskapacitet och lokal produktion, som kraftvärme exempelvis. Men de sakerna är kanske inte lika spännande att skriva på valaffischer.

Moderater och kristdemokrater vill ändra formuleringen i energiöverenskommelsen om att all elproduktion ska vara förnyelsebar år 2040. Det borde stå fossilfri, anser moderatledaren Ulf Kristersson.

– Vi vill behålla kärnkraft och de flesta menar att förnybar utesluter kärnkraft.

I en gemensam debattartikel skriver Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor även att förutsättningarna att stänga reaktorerna Ringhals 1 och 2 har förändrats sedan Vattenfalls avvecklingsbeslut.

– Det vi begär nu, det är att vi får en oberoende analys och underlag som visar på vilka åtgärder behövs för att livstidsförlänga Ringhals 1 och 2.

Frågan är även aktuell i riksdagens näringsutskott, där Liberalerna föreslagit ett så kallat utskottsinitiativ som uppmanar regeringen att agera för att Ringhals-reaktorerna inte ska stängas. Beslut fattas den 28 maj.

Att Centern och Liberalerna har helt olika ståndpunkter i frågan om kärnkraftens framtid behöver inte innebära problem i partiernas samarbete med regeringen, anser Rickard Nordin.

– Energipolitiken ligger ju utanför Januariavtalet och i Energiöverenskommelsen är ju inte heller Liberalerna med. Så jag ser inte detta som ett jättestort problem i det samarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista