Northvolt

Miljardlån till batterifabrik i Skellefteå

1:33 min

Den planerade stora batterifabriken i Skellefteå har tagit ett stort kliv närmare start. Företaget Northvolt har fått motsvarande fyra miljarder kronor i lån av den europeiska investeringsbanken, EIB.

– Det är en jätteviktig milstolpe för oss på vägen mot att slutföra finansieringen av Northvolt 1, säger presschefen Jesper Wigardt.

Den ännu inte byggda fordonsbatterifabriken i Skellefteå beräknas fullt utbyggd skapa uppåt 2500 nya jobb.

Sen något år tillbaka pågår omfattande markberedningsarbeten för en industritomt på ett skogshygge i utkanten av staden, men den stora frågan har varit hur megafabriken ska finansieras.

Runt 30 miljarder kronor beräknas hela fabriken kosta, och med det nu beviljade lånet från EIB har företaget säkrat drygt 5,5 miljarder kronor efter lån man fått tidigare, och kapital från bland annat ABB och Scania.

I början på 2021 planeras den första fjärdedelen av fabriken kunna tas i drift. De senaste dagarna har det rapporterats om att batteriföretaget för diskussioner med både Scania och möbelkedjan Ikeas ägare som möjliga investerare i Northvolts satsningen. Men det vill Jesper Wigardt inte kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista