Upptrappning

Iran: Närmar oss konfrontation med fienden

2:31 min

Spänningen mellan USA och Iran ökade under onsdagskvällen. Ledaren för det iranska revolutionsgardet säger till den statliga iranska nyhetsbyrån Fars, att Iran är på väg mot en fullskalig konfrontation med "fienden".

– Det ser ut att vara en ganska tydlig upptrappning i vad som redan var en väldigt spänd relation mellan USA och Iran, säger vår Washington-korrespondent, Kajsa Boglind.

– På ett sätt är det ändå väntat. USA har dragit sig ur Iran-avtalet, man pressar landet med omfattande sanktioner och flera i Trumps krets är kända hökar mot Iran. Samtidigt så vill USA troligen inte ha ytterligare ett krig i Mellanöstern, och det är svårt att se att Iran vill ha det heller, men det går inte att komma ifrån att det ser väldigt spänt ut just nu, säger Kajsa Boglind.

Tidigare under onsdagen beordrade USA icke-nödvändig myndighetspersonal i Bagdad och Erbil i Irak att lämna landet. Bakgrunden ska enligt uppgifter vara hot från Iran.

Beskedet från USA ges i ett uttalande från ambassaden i Bagdad, där man även konstaterar att beskickningen inte kommer att kunna stå till tjänst med viseringsfrågor. Ambassaden kommer också att ha begränsade möjligheter att bistå med brådskande stöd till amerikanska medborgare i Irak.

– Att garantera säkerheten för amerikanska medborgare och myndighetspersonal är vår högsta prioritet, säger en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet till nyhetsbyrån Reuters.

Amerikanska medborgare avråds från att resa till Irak. Medborgare som befinner sig i Irakuppmanas att undvika amerikanska inrättningar i landet.

I uttalandet från ambassaden i Bagdad rekommenderas också den personal som berörs av beslutet att lämna landet "så snart som möjligt via privata transportmedel".

– Det är direkt kopplat till Iran, flera hot härstammar direkt från Iran, säger en högt uppsatt beslutsfattare vid USA:s utrikesdepartement enligt nyhetsbyrån AFP.

Tyskland har meddelat att samtliga militära träningsinsatser som landet för närvarande har i Irak ställs in. Även Nederländerna ställer i träningsuppdrag i landet med hänvisning till ett ospecificerat säkerhetshot.

Även Sverige stoppar utbildningen av irakiska soldater i landet. 

Spänningen i Mellanöstern har ökat den senaste tiden då Washington — efter att ha dragit sig ur kärnenergiavtalet med Iran — infört omfattande sanktioner mot Teheran. Iran har svarat med att dra sig ur delar av överenskommelsen och hotat med att stänga inloppet till Persiska viken, det Irankontrollerade Hormuzsundet. Omkring 15 miljoner fat olja passerar Hormuzsundet dagligen.

USA beslutade nyligen att skicka amerikanska styrkor, strids- och bombflygplan och ett hangarfartyg till regionen. Det motiverades med påståenden om att det finns indikationer om förestående hot mot amerikanska intressen från Iran, eller Irantrogna grupper i Mellanöstern.

Trots anspänningarna har både USA och Iran uttryckt att de inte vill att situationen utvecklas till ett krig.

– Varken vi eller de strävar efter krig. De förstår att det inte ligger i deras intresse, sade Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei i tisdags.

I början av april stämplade USA det iranska revolutionsgardet, en gren av försvarsmakten, som en terroristorganisation. Iran svarade med att terrorstämpla amerikanska styrkor i Mellanöstern.

Svenska utrikesdepartementet har inte gjort som USA vad gäller ambassadpersonalen.

– Men vi följer säkerhetsläget noga och vidtar de åtgärder som behövs, säger Catherine Johnsson vid UD:s presstjänst till TT.

Departementets reserekommendation från den 11 april är oförändrad och innebär avrådan att resa till Irak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista