Hongkong

Efter protesterna – lagförslaget skjuts upp

2:17 min

Det kontroversiella lagförslaget i Hongkong om utlämningar av brottsmisstänkta till Kina skjuts upp. Detta efter nya kraftiga gatuprotester och strejker. Lagförslaget ska göra det lättare för lokala domstolar att utlämna hongkongbor till Kina.

– Vi försöker att blockera gatorna för att stoppa mötet, berättar Jason över telefon från gatan utanför Hongkongs styrande råd. Han är en av de unga hongkongbor som var på plats redan under natten för att omringa rådsbyggnaden.

Under onsdagen meddelade det lagstiftande rådets ordförande Andrew Leung Kwan-yuen att mötet som skulle ha hållits för att diskutera det omstridda lagförslaget skjuts upp. Ingen ny tidpunkt är satt.

Oppositionen fruktar att den nya utlämningslagen ska göra det möjligt för kommunistpartiet i Peking att införa sin auktoritära politik också i Hongkong.

– Det här är en avgörande ögonblick för systemet med ett land och två politiska system. Regeringen där skulle kunna be om att få vem som helst de inte gillar utlämnad, ingen här litar på Kina, sade generalsekreteraren för Hongkongs fackföreningsallians, Lee Cheuk Yan.

Fackföreningarna står bakom protesterna och har utlyst en stor strejk på måndag. Redan idag strejkar vissa anställda och studenter och vissa butiker håller stängt för att stödja protesten.

Genom att bara hälften av platserna i det lagstiftande rådet väljs av hongkongborna, medan andra hälften tillsätts av affärsintressen med starka band till Kina, är det möjligt för Hongkongs pekingtrogna styrelse med Carrie Lam i spetsen att få igenom lagförslaget.

Styrelsen i Hongkong hävdar att den nya utlämningslagen är nödvändig för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet.

Regeringen i Kina arbetar hårt för att få andra länder att godkänna det kinesiska systemet där partiet står över domstolarna.

I tisdags drabbades de ansträngningarna av ett bakslag då en domstol på Nya Zeeland avslog utlämning av en mordmisstänkt man till Kina, med motiveringen att kinesiska domstolar använder sig av erkännanden som pressat fram under tortyr.