Sprängdåden i Malmö

Justitieministern: Utomordentligt allvarligt

2:01 min

Efter nattens nya explosion utanför ett flerfamiljshus i Malmö kommenterar nu justitieminister Morgan Johansson den senaste tidens händelser.

Det har varit totalt tre sprängningar i staden de senaste dygnen, något som Johansson menar är oroväckande.

– Varje sådan här händelse är utomordentligt allvarlig. Under de senaste åren har vi tagit den här utvecklingen på mycket stort allvar. Därför har vi stärkt poliskåren och skärpt straffen, säger Morgan Johansson.

– Ofta så kan det ju röra sig om gängkonflikter som ofta relaterar till narkotikahandel på något sätt. Och vi måste rycka upp de här gängstrukturerna med rötterna. Och då måste vi bura in en efter en av de som är de mest brottsaktiva individerna.

Senaste veckan har flera allvarliga händelser med sprängningar inträffat. I Linköping inträffade en kraftig explosion utanför ett bostadshus, i Malmö natten till går skedde två sprängningar, en utanför ett flerfamiljshus i stadsdelen Rosengård och en utanför en restaurang i de centrala delarna av staden.

Och nu senast i natt, ytterligare en sprängning i Rosengård. P4 Malmöhus reporter Ann-Marie Lindqvist rapporterade för en liten stund sedan från platsen.

– Jag ser barnskor som ligger utslängda framför entrén, en entré som är totalt splittrad. Bråte, trä, plåtbitar. Explosionen måste ha nått ända in till hissen i entrén. På första våningen ser jag två fönsterrutor helt krossade, persiennerna vajar här i åskvinden nu, säger reportern Ann-Marie Lindqvist.

Till Ekot säger nu justitieminister Morgan Johansson att regeringen har gjort flera satsningar. Men frågan är om de hjälper.

– Så måste man göra för att få bort de mest brottsaktiva individerna från gatan, säger Morgan Johansson.

Det verkar ändå som att det krävs akuta åtgärder. Finns det några löften du kan ge till Malmöborna om att se till att få ner det här?

– Ja, just nu sker det förstärkningar. bara den här veckan går den nya årskullen ut, det blir nya poliser till Malmö, till Region Syd och i hela landet. Och det kommer ny lagstiftning också, bara häromdagen så lämnade jag över till riksdagen ett förslag om skärpt straff för mord. Så det kommer mer verktyg för polisen att kunna arbeta med framöver.