HORMUZSUNDET

Storbritannien: Iran försökte beslagta tanker

0:58 min

Spänningarna i Hormuzsundet i Persiska viken fortsätter stiga. Nu senast anklagar Storbritannien Iran för att ha försökt att stoppa ett brittiskt oljefartyg i sundet.

Meningarna går isär kring det senaste dygnets händelse. Storbritannien anklagar Iran för att med tre krigsfartyg ha försökt stoppa en brittisk oljetanker och försökt få den att ankra i iranskt vatten.

Enligt den brittiska regeringen ska fartygen ha lämnat platsen efter att ha varnats av ett brittiskt krigsfartyg i närheten. Storbritannien ser allvarligt på händelsen och uppmanar iranska myndigheter att lugna ned situationen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Spänningarna i Hormuzsundet – en av världens viktigaste flaskhalsar där omkring 20 procent av världens sjöburna olja passeras har stigit den senaste tiden.

För drygt ett år sen drog sig USA ur kärnenergiavtalet som Iran och de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd och Tyskland skrev under 2015 och har efter det inför kraftiga sanktioner mot Iran. De har slagit hårt mot framförallt oljeindustrin vilket har förvärrat den ekonomiska situationen i landet.

Sen dess har bland annat flera oljetankfartyg attackerats utanför Irans kust, något som USA beskyllt landet för, men som Iran nekat till.

Och för att pressa de som är kvar i avtalet; Ryssland, Kina, Tyskland, Frankrike och EU att hjälpa dem med ekonomiskt bistånd för att kompensera de amerikanska sanktionerna har Iran de senaste två veckorna brutit mot två begränsningar i kärnenergiavtalet. Dels taket för hur mycket uran landet får anrika dels taket för hur hög reningsgrad uranet får ha. Iran hävdar att det är motiverat att bryta mot gränserna avtalet satt upp eftersom USA brutit mot avtalet genom att lämna det.

Länderna har inte mött Irans krav.

Det senaste dygnets händelse kommer efter Iran hotat Storbritannien med repressalier efter att den brittiska flottan i förra veckan stoppade en iransk supertanker i Gibraltar som misstänktes vara på väg mot Syrien. Den misstänktes frakta råolja i strid med EU-sanktioner, något som Iran också förnekar.