Enligt polisen

Mer amfetamin tillverkas i Sverige

0:25 min

Den inhemska tillverkningen av amfetamin ökar, enligt polisen. En orsak är att det har blivit vanligare att använda amfetaminolja.

Vanligtvis brukar amfetamin smugglas in i Sverige som pulver från framför allt Nederländerna, Polen och Litauen. Men under 2018 beslagtog tullen ovanligt mycket amfetaminolja, nästan 16 liter – att jämföra med bara några deciliter de senaste åren.

– Det här fenomenet har säkert funnits under en längre tid, att man tagit in lite mindre mängder. Men de här större volymerna som nu uppdagas i de här ärendena har vi inte sett tidigare, säger Stewe Alm, strategisk analytiker vid polisens nationella operativa avdelning, till Dagens Nyheter.

Polisen ser en oroväckande utveckling i att de kriminella organisationerna börjar etablera amfetamintillverkning i Sverige. Produktionen kräver inte heller någon avancerad utrustning.

– Man kan säga att man förädlar ett halvfabrikat, säger Jane Palmborg vid Nationellt forensiskt centrum i Linköping, till tidningen.

Det är också lättare att smuggla in vätska, som kan döljas i dunkar, flaskor och andra förpackningar, än ett färdigt pulver, enligt polisen.