tågluff

30 000 svenskar beräknas luffa i sommar

2:18 min

1970-och 80-talen var åren då svenskarna tågluffade som allra mest. Uppemot 80 000 svenskar per år var då ute och reste på räls genom kontinenten. Efter hand dalade dock intresset, och under 2010-talet var det kanske som lägst, med knappt 10 000 som valde semesterformen.

Men de senaste åren har det hänt något. Luffarsuget ökade igen, och 2018 sålde Silverrail AB, som är Sveriges största försäljare av interrailkort, så många som 17 000 kort. Förra årets siffra på 17 000 sålda kort beräknas öka till 30 000 i år, och inom kort tror Jonas Falk på Silverrail att det kommer vara tillbaka i de tufftuffa 70- och 80-talens nivåer.

– Det är inte alls orealistiskt att vi inom fem år kommer att nå 100 000 interrailkort, säger Jonas Falk.

Varför har det ökat så mycket de senaste två åren?

– Naturligtvis har oron för klimatet spelat en stor roll, det är ingen tvekan om det. Men jag tror också att många har upptäckt att tågalternativet är ett bra alternativ, mycket därför att det är något annorlunda än att sätta sig på ett charterplan ner till en grekisk ö, säger Jonas Falk.

Hur mycket miljövänligare en tågresa är jämfört med att åka tåg samma sträcka beror lite på hur man räknar, men att det är bättre är inte särskilt kontroversiellt.

Och för de två förstagångstågluffarna Astrid Onno och Christina Lundblad, från Stockholm, var miljön en faktor när de valde att tågluffa.

– Många av våra kompisar tågluffar också, väldigt mycket på grund av diskussionen kring miljön.