Protester

Tumult mellan polis och demonstranter i Hongkong

2:38 min

För andra dagen i rad har resenärer idag hindrats från att flyga från Hongkongs flygplats efter fortsatta protester där.

Kaotiska bilder spreds idag när resenärer som skulle flyga från Hongkong idag försökte ta sig förbi muren av demonstranter som helt enkelt inte lät folk komma fram till incheckningsdiskarna.

Någon vädjade förgäves gråtandes att den skulle hem till sitt barn och elitidrottare behövde komma iväg till simtävlingar i Singapore till exempel.

Till slut beslutade flygplatsen att stänga all incheckning och uppmanade alla att lämna terminalbyggnaderna så fort som möjligt.

Det oklart hur många flygningar som påverkats och frågan är hur många dagar till som myndigheterna i Hongkong kommer tillåta att resenärerna blir brickor i den låsta Hongkong frågan.

Och någon politisk lösning verkar samtidigt inte vara i sikte.

Hongkongledaren Carrie Lam gav på en pressträff idag fortsatt stöd till hur polisen hanterat protesterna.

Något som nog knappast lugnande demonstranterna som kritiserat polisen hårt de senaste dagarna efter att det bland annat sköts tårgas inne i en tunnelbanestation i söndags.

FN:s människorättschef uttryckte för övrigt idag att hon vill se en snabb och oberoende utredning av våldet i Hongkong helgen som gick.

Chefsminister Lam varnade på pressträffen också för att "våld, oavsett om det är användande av våld eller överseende med våld, kommer att pressa Hongkong mot en väg utan återvändo".

Men hon svarade inte på en fråga från en Reutersjournalist. Om hon och Hongkongledningen formellt och fullt ut kan dra tillbaka det kritiserade pausade lagförslaget om utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Det vill säga den röda tråden i sommarens protester. Eller om det är Peking som avgör det.