Moskéskjutning

Ygeman i ordbråk med norska politiker

1:59 min

I en tweet skrev Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) att Norges statsminister borde "se sig själv i spegeln innan hon sneglar över landsgränsen" efter helgens skottdrama i en moské utanför Oslo.

Norges statsminister Erna Solberg hade då sagt på en fråga från Sveriges Radio att hon vill ha ett tätare samarbete med Sverige mot högerextremism, eftersom svenska nynazister enligt henne försöker organisera sig i grannländerna.

– När nynazister marscherar på norska gator, både i Fredrikstad och i Kristiansand, hörs det väldigt mycket svenska, sa hon till Aftenposten.

Det fick Ygeman att twittra: "Gärna norsk-svenskt samarbete, men regerar man med Fremskrittspartiet och utnämnt Sylvi Listahaug till minister 2 gånger, så kanske man ska se sig själv i spegeln innan man sneglar över landsgränsen."

Tweeten har kritiserats av flera norska statsråd - bland annat har Sylvi Listhaug själv sagt att Sverige behöver få tillbaka lag och ordning i landet.

Till Studio Ett säger Anders Ygeman (S) att det var svårt att inte tolka Erna Solbergs ord som kritik när han hörde det i den kontexten.

– Jag välkomnar om det inte var någon kritik. Men nu ska jag säga att varken Sveriges Radio eller Aftenposten hade ju med frågan från journalisten.

Han säger också att han "välkomnar samarbete med Norge".

– Jag tror att det är det land vi samarbetar mest med i världen, både politiskt och polisiärt. Men det kan ju inte göra att vi inte kan ta diskussionen om några av de väldigt problematiska uttryck som norska stadsråd från Fremskrittspartiet har gjort. Man har bland annat pratat om korståg mot islam.

Samarbetet med Norge tror han dock inte påverkas av hans kommentar på Twitter.

– Inte alls faktiskt. Eftersom båda länderna ger uttryck för att de vill ha ett nära samarbete och fördjupa det samarbetet, sa Ygeman i Studio Ett.