PROTESTER VID FLYGPLATS

Kan bli tufft för svenska Hongkong-resenärer

1:52 min

De svenska resenärer som är fast i Hongkong på grund av demonstranternas ockupation av flygplatsen kan komma att få det svårt när det gäller ersättningar. Allt beror på hur flygbolagen väljer att tolka det som händer i Hongkong.

– Det är ju upp till flygbolagen. Men de kan ju hävda, och kommer säkert också att göra det, att det är en extraordinär händelse. När det gäller krigshandlingar och den här typen av händelser, som flygbolagen absolut inte har något som helst inflytande över, då är det nog mindre sannolikt att kunden får rätt, säger Didrik von Seth på Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF.

Genom Hong Kongs flygplats reser årligen över 70 miljoner passagerare, varav ungefär 50 000 är svenskar. I staden bor uppskattningsvis 2000 svenskar, enligt Utrikesdepartementet, men exakt hur många från Sverige som drabbats av de senaste dagarnas händelser är just nu svårt att uppskatta.

De som inte har eget boende i staden kommer med stor sannolikhet att ansöka om ersättning från flygbolagen, säger tillträdande generalsekreterare på SRF, Didrik von Seth.

– Ja, det är ju klart. Efter en sån här händelse så kommer det att komma krav från resenärer.

Freja Annamatz, presschef för SAS i Sverige, säger att de i dagarna bokat om 247 passagerare som skulle flugit hem från Hongkong. Angående ersättningar säger hon så här:

– I ett sånt här fall, där en flygplats stängs ned, då är det en extraordinär händelse. Vi ersätter för de kostnader som uppkommer innan passagerare blir ombokade, och de kanske behöver bo någonstans. Det står vi alltid för i samband med förseningar. Men de extra schablonersättningarna som också finns inom samma regelverk, dessa betalas inte ut om det gäller en extraordinär händelse, säger Freja Annamatz.