PROTESTER PÅ FLYGPLATS

Trump: Kinesiska trupper på väg mot Hongkongs gräns

2:02 min

Tumult utbröt under tisdagskvällen mellan polis och demonstranter vid Hongkongs flygplats, där protester stoppar incheckningar för andra dagen i rad. Vid sjutiden på tisdagskvällen twittrade USA:s president Donald Trump att kinesiska trupper närmar sig gränsen till Hongkong.

Hör vår utsände Nils Eklund om situationen.

– En mindre grupp polis, faktiskt inte kravallpolis utan vanlig polis, hamnade i konfrontation med demonstranterna på flygplatsen, men det var inte en polisinsats där man försökte få ut alla från flygplatsen, säger Nils Eklund.

Enligt medieuppgifter som citerar poliskällor ska en resenär ha attackerats av aktivister inne på flygplatsen och hållits kvar.

– När resenären skulle eskorteras ut av polis till ambulans ska det ha uppstått tumult mellan aktivister, demonstranter och polis. Och en polis övermannades en stund.

Aktivister ska nu ha börjat lämna flygplatsen.

Vid 19-tiden twittrade USA:s president Donald Trump att han fått uppgifter om att kinesiska styrkor rör sig mot Hongkong.

– Vi vet inte så mycket mer än att Trump har twittrat. Det han säger är att amerikansk underrättelsetjänst ska ha informerat om att kinesisk militär nu flyttas till gränsen mot Hongkong. Mer än så vet vi inte, säger Nils Eklund.

– Det blir intressant att se hur myndigheterna ska tackla det här nu om de kommer tillbaka imorgon, hur ska man då hantera dom då? Kommer det bli en tredje dag där man fryser all flygtrafik? De flesta tror inte att myndigheterna kommer att tillåta det här hur länge som helst, men det får morgondagen utvisa, säger Nils Eklund.