Chile

Näringslivet: FN:s klimatmöte hindrar tillväxten

1:43 min

Näringslivet menar att FN:s stora klimatmöte COP25 kommer att hindra tillväxten, något som fått finansministern att reagera.

– Om vi vill att vår ekonomi ska växa så måste vi bry oss om miljön. Kostnaden för att inte bry sig är skyhög, sa Chiles finansminister Felipe Larraín till radiokanalen Tele13 igår.

Larraíns kommentar kommer efter flera dagars debatt i Chile om FN:s klimatmöte COP25 som hålls i Santiago i december. En advokat och rådgivare för Chiles viktigaste näringslivsorganisation gick i fredags ut och kritiserade regeringens beslut att hålla toppmötet, som han menar skapar oro bland landets företagare.

Hans argument är att mötet drar till sig radikala NGOs och klimataktivister – däribland Greta Thunberg – och att det kommer leda till en skärpt miljöpolitik som missgynnar tillväxten. Flera ministrar har de senaste dagarna försvarat beslutet att hålla mötet, och menar att uppmärksamheten snarare kommer gynna Chiles ekonomi.

Finansminister Felipe Larraín sa att det inte finns något motsatsförhållande mellan tillväxt och att bekämpa den globala uppvärmningen, och upprepade att Chile, precis som EU, ska bli klimatneutrala år 2050.

– Den globala uppvärmningen innebär att vi har en enorm utmaning framför oss, sa Chiles finansminister Felipe Larraín.