Storbritannien

Domstol: Johnsons nedstängning olaglig

0:25 min

Den brittiske premiärministern Boris Johnsons beslut att tillfälligt stänga landets parlament till den 14 oktober är olagligt, det har en domstol i Skottland slagit fast.

Boris Johnsons drag att hålla parlamentet stängt längre än vanligt i år är olagligt enligt ett beslut i Skottlands högsta appellationsdomstol.

De tre domarna i målet ändrade därmed en tidigare dom där det beslutats att domstolarna inte kunde lägga sig i premiärministerns beslut.

En grupp om 75 parlamentsledamöter ansåg att Johnsons beslut bröt mot konstitutionen och var utformad för att kväva debatten kring brexit, och tog frågan till domstol.

Trots domen kräver inte domstolen att beslutet ska upphävas, rapporterar flera nyhetsbyråer. Det gör däremot vissa politiker.

– Vi uppmanar till att parlamentet sammankallas omedelbart, säger den skotska parlamentsledamoten Joanna Cherry från det skotska nationalistpartiet, efter domen.

Liknande rättsliga prövningar pågår på flera håll i Storbritannien, och de flesta bedömare tror att frågan kommer att avgöras i Högsta domstolen, rapporterar vår korrespondent.

Juristen Jo Maugham meddelar att beslutet kommer att överklagas. Nästa veckan kommer domen att prövas av högsta domstolen.